Trots heft Carlos Brito de fles. Na twee moeilijke jaren heeft ie niet alleen een bonus verdiend, maar ook een lekker pilsje.

Carlos Brito viert superbonus met Heineken

Wie van zijn werkgever een bonus van 135 miljoen euro krijgt, wordt verondersteld dat te vieren. En dat deed Carlos Brito, CEO van bierbrouwer AB InBev. Speciaal voor de gelegenheid trok hij een Heineken open.

Het gaat uitstekend met de biersector. ’s Werelds grootste brouwer, AB InBev, haalt zulke goede cijfers dat het in totaal voor 1 miljard euro bonussen uitdeelt aan het topmanagement. Carlos Brito, de schalkse CEO, gaat lopen met de hoofdgaai: een recordbonus van zomaar eventjes 135 miljoen euro.

‘Proficiat, mijnheer Brito. Waaraan gaat u al dat geld opmaken? Eens flink naar de hoeren of koopt u liever een luxejacht of twee? Waarom niet een Bentley voor al uw kinderen en maitresses? Hebt u eigenlijk wel een minnares of bent u homoseksueel? Niet dat ik iets tegen homo’s heb, maar ja, hoe zit dat daar nu eigenlijk mee? Wilt u alstublieft op mijn vragen antwoorden? Waarom zegt u niks? Bent u dronken of staat u de hele zo stom te grijnzen omdat u nog niet weet hoe u al dat geld ooit onder uw matras zult kunnen proppen?’, vroeg Rutger Castricum, de Nederlandse reporter van PowNews die wegens te onfatsoenlijk uit Nederland is verjaagd en dan maar zijn heil zocht in Vlaanderen.

Brito bleef minzaam glimlachen en wenkte z’n Braziliaanse veiligheidsagenten. Die mepten Castricum zonder morren tegen de grond, waarop de CEO verkondigde dat hij zijn bonus zou vieren met een bier van lage gisting.

‘De smaak ervan wordt voor een groot deel bepaald door de Heineken A-gist en onderscheidt zich van andere typisch Nederlandse pilsen’, weidde Brito uit. ‘Het is een volmout bier en dus gemaakt met uitsluitend gerstemout.’ De gedelegeerd bestuurder toverde vervolgens een flesje Heineken tevoorschijn en nam er een deugddoende slok van.

‘Dit heb ik wel verdiend’, grijnsde Brito genietend, waarna hij de bloedende Castricum nog een trap tegen het middenrif gaf. ‘Heineken gebruikt bij de bereiding hoppellets en hopextract in plaats van hopbellen, waardoor weinig hoparoma, maar wel een licht bittere smaak wordt verkregen’, besloot de brouwersbaas. ‘Het is kortom een verfrissend pilsbiertje.’

Castricum vond het een aardig gebaar ten overstaan van het Hollandse volk, maar werd vervolgens vertrappeld door een woedende vakbondsmenigte, die een heel andere mening had over het flesje Heineken in de handen van hun grote baas. Alweer moest het Braziliaanse veiligheidseskader in de bres springen – ook voor hen ligt er dra een bonus klaar.

Carlos Brito:
‘Heineken is een volmout bier en dus gemaakt met uitsluitend gerstemout’

In Antwerpen betreurt burgemeester Patrick Janssens (sp.a) dat Brito voor het luxueuze Heineken heeft gekozen om zijn financiële succes te fêteren. ‘Wij hebben net met gepaste trots ons nieuwe stadsbrouwsel gelanceerd: het Seefbier, dat werd gereconstrueerd op basis van een oud recept met boekweit, oude gistsoorten en veel engelengeduld. Ik begrijp niet waarom onze stad alweer zo schromelijk over het hoofd gezien wordt. Komt dat doordat Bart De Wever op dieet is?’