Bij Madame Tussaud's zijn ze in hun nopjes over de nieuwe aanwinst. 'De detailafwerking is enorm: dat zelfingenomen lachje, de technocratische haarsnit...'

Bourgeois bijgezet in Madame Tussaud’s

Het Londense wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud's verwelkomt binnenkort Geert Bourgeois. Die zal bijgezet worden in de nieuw te openen galerij over de Europese middenklasse van de vroege 21ste eeuw.

Momenteel is de ongeveer 1,75 meter hoge Geert Bourgeois nog eigendom van de N-VA, waar hij al enkele jaren te bezichtigen is op het Vlaamse kabinet van Bestuurszaken en Toerisme. Met zijn levensechte proporties vormt hij een verzinnebeelding van ‘fatsoenlijk rechts’. De N-VA is dan ook trots op het reeds vijftig jaar oude kunstwerk.

‘Geert is een icoon voor ons’, erkent Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams parlement en N-VA-coryfee. ‘Ook als de sfeer gespannen of slecht is, blijft hij fier rechtop staan en onbevreesd de wereld tegemoet kijken. Het wassen beeld draagt het moderne Vlaams-nationale gedachtengoed uit als geen ander. Het is toch een beetje een inspiratiebron.’

Dat vindt men bij Madame Tussaud’s blijkbaar ook. Olivia Hinds-Benton, woordvoerder van het wassenbeeldenmuseum: ‘Onze nieuwe vleugel over de actuele Europese middenklasse had een symbolisch wassen beeld nodig voor de verrechtsing van Europa. Geert Bourgeois beantwoordt aan de hoge kwaliteitseisen die we voor elk van onze beelden stellen en gaat bovendien al opmerkelijk lang mee.’

Het museum looft de ‘enorme detailafwerking’ van het beeld, dat indertijd geboetseerd werd in Izegem. ‘Het kleine zelfingenomen lachje, de technocratische haarsnit en de gestudeerde, bebrilde blik van het beeld spreken boekdelen’, zegt Hinds-Benton. ‘Bezoekers zullen op slag kunnen zien dat het gaat om een rasechte rechtse technocraat.’

In de nieuwe zaal komen ook beelden van indignado’s, Silvio Berlusconi en slecht geklede Britse toeristen, die men bij Madame Tussaud’s ziet als integrale elementen van het vroeg-21ste-eeuwse burgerbestaan in Europa.

De N-VA is trots op het vijftig jaar oude kunstwerk

Het museum had ook zijn oog laten vallen op enkele linkse Europese boegbeelden, maar die bleken te veel te kosten in onderhoud terwijl ze er niet eens levensecht uitzien. Het beroemde Nederlandse beeld Jan-Peter Balkenende werd geweigerd wegens ‘te karikaturaal’, hoewel het in eigen land op veel belangstelling kon rekenen.

De nieuwe vleugel van Madame Tussaud’s zal in maart 2012 opengaan voor het publiek.