De Poolse douane kon de implantaten onderscheppen omdat ze zich vreemd gedroegen.

Voortvluchtige borstimplantaten gearresteerd

Op de luchthaven van Warschau zijn twee paar voortvluchtige siliconenborsten onderschept. Interpol is al twee weken met man en macht op zoek naar PIP-implantaten die zich niet willen laten verwijderen.

De Poolse luchthavenpolitie heeft twee Franse vrouwen tegengehouden omdat ze illegale implantaten bij zich droegen. De vrouwen kwamen aan vanuit Costa Rica en hadden de siliconen in hun borsten verstopt, zo wees een controle uit.

Het betreft implantaten die geproduceerd zijn in het beruchte laboratorium Poly Implant Prothese (PIP) van de internationaal geseinde crimineel Jean-Claude Mas. Die deinsde er niet voor terug om kankerverwekkende industriële silicone te gebruiken. Terwille van de volksgezondheid worden de implantaten in quarantaine bewaard. Hun nog levende omhulsels kon men nog niet verwijderen. Daarvoor zal mogelijk een operatie nodig zijn.

De implantaten liepen in de kijker doordat ze zich vreemd gedroegen. Hun onregelmatige geklots wekte de aandacht van een bijdehante douanier. Die rook onraad en begon de verdachte boezems zonder veel omhaal te fouilleren. ‘Al meteen wist ik dat ik beet had’, vertelt Bazyli Sapieha aan Reuters. ‘In het tactiele spectrum is er een groot verschil tussen een malse borst van natuurlijk allooi en een opgevulde siliconenzak.’

Een douanier rook onraad en begon de verdachte boezems zonder veel omhaal te fouilleren

De vrouwen zelf ontkennen de feiten, maar het Poolse gerecht hecht weinig geloof aan hun versie van de feiten. ‘De silicone heeft hun realiteitsbesef aangetast. Deze vrouwen leven in een schijnwereld, een chemisch geïnduceerde psychose’, liet het parket van Warschau weten. ‘Door hun borstomtrek hebben de dames slechts een fragmentarisch zicht op de werkelijkheid.’

De onderschepte implantaten hebben een totale straatwaarde van 3.900 euro. Jaarlijks verspreiden er zich in Europa vele tonnen illegale silicone via vrouwenboezems. Net als in de financiële crisis staan de soevereine overheden machteloos. ‘Sensibiliseren heeft weinig zin, want de budgetten van marketeers liggen veel hoger’, beseft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). ‘Via alle mogelijke kanalen overdonderen reclamebureaus de consument met grotesk opgepompte stootbanden. Het enige wat wij als overheid kunnen doen, is proberen om een graantje mee te pikken van die opmerkelijke boom. Enkel wanneer het te laat is, zoals bij de PIP-implantaten, zullen wij ingrijpen.’

Frankrijk, de grootste draaischijf van illegale siliconenborsten, heeft wel al drastische maatregelen genomen. Niet minder dan 30.000 implantaten werden opgespoord, zonder verdoving verwijderd en op industriële wijze vernietigd. Om de borsten op het spoor te komen maakt de Franse regering gebruik van een kliklijn. Zo zou ook ex-premier Yves Leterme, thans aan de slag bij de Oeso in Parijs, er eigenhandig in geslaagd zijn om vijftien vrouwen te ontmaskeren die implantaten onderdak hadden geboden in hun boezem.

Enkele Belgische PIP-implantaten reageren geschokt vanuit hun onderduikadres. Zij spreken van een heksenjacht. ‘De reden van ons bestaan wordt ons ontzegd. Men heeft expliciet tot doel gesteld ons uit de samenleving te verwijderen en ons van het aardoppervlak te vagen. Dat komt neer op genocide’, laten de siliconen weten. ‘Wij hopen dat staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) ons medisch asiel zal verlenen. Al hoeft ze ons niet persoonlijk te integreren.’