Van het nieuwe logo kreeg de pers voorlopig alleen nog maar een groen vlak te zien. Maar ingewijden verklapten al dat er een groot vraagteken in zal staan.

Groen vervangt uitroepteken door vraagteken

De Vlaamse links-ecologische partij Groen! gooit haar kenmerkende uitroepteken overboord en kiest zonder te twijfelen voor het vraagteken. 'We moeten duidelijk stellen dat we zelf niet weten waar we voor staan.'

Nieuwe verkiezingen, nieuwe logo’s. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verandert Groen! als eerste van logo, zo kondigt de partij aan op Twitter. ‘Groen gaat 2012 in met nieuwe smoel en breder programma. Ontdek morgen de nieuwe huisstijl’, onthullen de ecologisten.

Dat bredere programma moet tot uiting komen door een vraagteken. ‘De kiezers waren het uitroepteken ondertussen al gewoon, maar toch werd het alom verguisd’, zegt voorzitter Wouter Van Besien. ‘We beseffen dat het soms wat opdringerig overkwam. Kijk naar ons, want wij zijn groen! Op den duur lijkt het wel alsof je enkel groen bent en niets anders. Met een vraagteken geef je aan dat je méér bent dan een fris kleurtje.’

Van Besien wil nog niet veel lossen over het nieuwe partijprogramma. ‘Dat zullen we morgen uit de doeken doen. Maar centraal staat de existentiële vertwijfeling. Waarvoor staan we? Waar gaan we naartoe? Wie zijn we en wat drijft ons? Dat zijn vragen die veel mensen zich stellen, zeker in een rampenjaar als 2012. Zal de mensheid dit jaar wel overleven? Wij pikken handig in op die subliminale angstgevoelens om te wijzen op de allesvernietigende kracht van de aardopwarming. Hopelijk levert dat enkele schepenpostjes op, zodat we de klimaatverandering op gemeentelijk vlak kunnen bestrijden.’

Oud-voorzitter Vera Dua, die de nieuwe naam met het uitroepteken introduceerde in 2003, toen Agalev zieltogend tegen het canvas lag, vindt het een goede zaak dat haar partij van logo verandert. ‘We moeten duidelijk stellen dat we zelf niet weten waar we voor staan’, zegt de Gentse politica. ‘Vroeger waren we een partij die gered moest worden van de ondergang, nu moet de hele wereld gered worden. De vraag is of we daar klaar voor zijn. Niemand weet hoe het verder moet. Met een vraagteken in ons logo treden wij die onzekerheid vrolijk tegemoet. Twijfel is sexy.’

Typografen kijken alvast vol spanning uit naar het vraagteken. ‘Daar kun je veel mee aanvangen’, laat grafisch ontwerper Etienne Reynders weten. ‘Een vraagteken laat zich sensueel stylen. Er gaat begeerte van uit. Mannelijke kiezers zullen zich aangetrokken voelen door de ranke krommingen.’

Reynders wijst er ook op dat er mooie combinaties mogelijk zijn met andere leestekens. ‘Al zullen de eindredacties te lande weer vloeken’, grijnst de typograaf. ‘Op Twitter zag ik al mensen vragen: “Wordt het nu echt Groen??” “Jazeker, het wordt Groen?!” Op de fora onder nieuwssites zal het ook weer plezant worden: “Groen?????? JA, GROEN?!!!!!!!” Daar kunnen ze hun pret niet op met vraag- en uitroeptekens.’

Bij de andere partijen zijn de reacties op ‘Groen?’ lauwtjes, al reageert CD&V opvallend bitter. ‘Eigenlijk spelen wij al zeer lang met het idee om een vraagteken achter onze naam te plaatsen’, erkent voorzitter Wouter Beke. ‘Dat zou onze ideologische vertwijfeling duidelijk maken voor ons kiespubliek. Maar twijfel weerhield er ons van om een eenduidige keuze te maken, zodat er gewoon niet beslist is. En nu is het weer te laat.’

Wouter Van Besien:
‘Centraal staat de existentiële vertwijfeling. Waarvoor staan we? Waar gaan we naartoe? Wat drijft ons?’

LDD van zijn kant is wel opgetogen. De libertaire minipartij is vast van plan het uitroepteken te kapen. ‘Nu kunnen wij bewijzen dat we nog relevant zijn, net zoals Groen! ons voordeed in 2003’, jubelt voorzitter Jean-Marie Dedecker, die er ook van droomt om ‘Libertair, Direct, Democratisch’ weer te schrappen ten voordele van het robuuste ‘Lijst Dedecker’. ‘Je mag daar niet over twijfelen. Twijfel is voor zwakkelingen. En wij zijn sterk. STERK!!!!!’