De giftige vetten van Vetsmelterij Verkest belandden niet alleen in de voedselketen, maar ik in de opgespoten borsten van duizenden vrouwen.

Vetsmelter Verkest verdacht in PIP-schandaal

In de zaak van de lekkende Franse borstprothesen is een spoor opgedoken dat naar de beruchte vetsmelters Lucien en Jan Verkest leidt. De Verkests waren eind jaren negentig verantwoordelijk voor de dioxinecrisis.

Als een olievlek blijft het siliconenschandaal zich uitbreiden. In Frankrijk alleen al maken 30.000 vrouwen kans op een schadevergoeding voor hun borstvergrotingen. De plastisch chirurgen die de operaties uitvoerden, gebruikten minderwaardig materiaal, wat in sommige gevallen lekken, misvormingen of zelfs kanker veroorzaakt heeft. Ook in het Verenigd Koninkrijk en België heerst ongerustheid. Huiszoekingen bij verschillende vestigingen van het bedrijf Poly Implants Prothèses wijzen uit dat sommige chirurgen zelfs geen siliconen gebruikten, maar minderwaardig dierenbeendermeel en met pcb’s besmette vetten van de NV Verkest, Belgiës beruchtste vetsmelter.

‘Het vet van Verkest werd gemengd met siliconen van lagere kwaliteit en aangeprezen als een goede vervanger voor het lichaamseigen borstvetweefsel. Dat bleek geen duurzame oplossing, zoals we nu zien’, zegt rechercheur Julien Mélon.

Franse recherche:
‘Het vet van Verkest werd aangeprezen als goede vervanger voor lichaamseigen borstvetweefsel’

Het Franse parket heeft om de uitlevering van Lucien en Jan Verkest gevraagd. De advocaat van de vetsmelters weerlegt de aantijgingen: ‘Mijn cliënten hebben hun vet nooit aangeprezen als product voor plastische ingrepen. Als het giftige vet al beland is in siliconenborsten, dan moet dat gebeurd zijn via tussenpersonen die de NV Verkest zelf belogen hebben.’

Vrouwenbewegingen hebben al furieus gereageerd. Eén gedupeerde vrouw richtte de Facebookgroep ‘Nos seins ne sont pas des friteries’ (‘Onze borsten zijn geen frietkoten’, nvdr) op. Meer dan 2.500 vrouwen en sympathisanten hebben zich al lid gemaakt.

In 2010 nog veroordeelde de Gentse correctionele rechtbank vader en zoon Verkest wegens inbreuken op het afvalstoffendecreet. In 1999 was Verkest al eens in opspraak gekomen en later veroordeeld in de dioxinecrisis, toen bleek dat de vetsmelter verschillende voedselproducenten vet had geleverd dat gifstoffen bevatte. De dioxinecrisis leidde mee tot de historische verkiezingsnederlaag van de toenmalige CVP van Jean-Luc Dehaene.

Mogelijk mag Lucien Verkest binnenkort ook de scalp van Nicolas Sarkozy aan zijn gordel hangen.