Pieter De Crem: 'Ik pleit niet voor een absolute blokkade. Schepen die losgeld betalen, mogen passeren.'

Belgisch leger dreigt Kanaal af te sluiten

De Belgische legertop gebruikt gespierde taal nu de Europese Commissie sancties voorbereidt tegen België. Het leger overweegt het Kanaal te blokkeren. 'Elke poging daartoe zal onsuccesvol zijn', waarschuwt de EU.

Het kernkabinet van de regering-Di Rupo heeft unaniem beslist om de Europese Commissie uit te dagen. In navolging van de VS dreigt ook Europa ermee om België zware sancties op te leggen als het zijn begroting niet op orde brengt. Europees commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn liet doorschemeren dat er een boete van 700 miljoen euro zit aan te komen voor de federale regering. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) is echter niet onder de indruk.

‘Er kan geen sprake van zijn dat wij ons als willoze slaven zullen schikken naar de neoliberale dictaten van Europa’, zegt Vanackere stoer. ‘Zoals uit de zeer ordentelijk verlopen regeringsvorming is gebleken, weten de regeringspartijen perfect welke maatregelen het beste zijn voor het volk. De Europese Commissie heeft ons geen lessen in efficiëntie te geven.’

Om de druk op Europa op te voeren, heeft de regering een aantal ingrepen afgesproken. Vanackere wil er geen details over vrijgeven, maar volgens bronnen bij defensie circuleert het plan om het scheepvaartverkeer langs het Kanaal te bevriezen.

In een weggewaaid document dat op de redactie van De Tijd belandde, doet minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) de plannen uit de doeken. De Belgische marine zou het economisch zeer vitale Kanaal afsluiten, waarop de luchtmacht een no-flyzone installeert. De zee-engte tussen Groot-Brittannië enerzijds en Frankrijk en België anderzijds is de drukste vaarroute ter wereld. Een blokkade zou de wereldeconomie na amper één dag al 1 miljard euro kosten.

‘Ik pleit niet voor een absolute blokkade’, schrijft De Crem. ‘Schepen die losgeld betalen, mogen passeren, zeker als zij een Belgische haven als bestemming hebben. Zo spijs ik de begroting en stimuleer ik de economie, terwijl ik tegelijk de druk op Europa hoog houd.’

Het kabinet-De Crem bevestigt de echtheid van het document, maar stipt aan dat ‘ik’ nog veranderd moest worden in ‘de regering’.

De Britse regering zinspeelt op een stevige internationale respons als België zijn wil doordrijft. Ook de Nederlandse regering laat zich niet onbetuigd. ‘Wij hebben de Westerschelde al eens afgesloten. Als België zich niet koest houdt, zullen wij dat nogmaals doen’, stelde gedoogpartner Geert Wilders (PVV) namens het kabinet-Rutte.

Europees commissaris van Crisisbestrijding Kristalina Georgieva raadt de Belgische overheid ten zeerste af om het Kanaal te blokkeren. ‘Elke poging daartoe zal onsuccesvol zijn’, voorspelde de Bulgaarse diplomatisch.

Ook de Verenigde Staten hebben al te kennen gegeven een Belgisch offensief niet te tolereren. ‘Onze natie geeft het goede voorbeeld door in zijn defensiebudget te snijden’, zei president Barack Obama. ‘Maar de besparingen zullen niet gebeuren ten koste van onze aanwezigheid in het hart van Europa. De superioriteit van het Amerikaanse leger blijft overeind. Ik hoop dat de Belgen, een onbetrouwbaar en lafhartig volk, beseffen waar ze aan beginnen.’

Barack Obama:
‘Ik hoop dat de Belgen, een onbetrouwbaar en lafhartig volk, beseffen waar ze aan beginnen’

In een gesprek met staatspersagentschap Belga wuifde De Crem de waarschuwingen weg. ‘Voorlopig is er nog geen militaire ingreep gepland’, suste de Aalterse politicus onverstoord. ‘Toch zullen wij in staat zijn om onze veiligheid te waarborgen. Alle gezagsdragers worden soldaten die het hoofd bieden aan dit vijandige complot. Wij maken ons geen zorgen over nieuwe Amerikaanse en Europese sancties. België zal de storm doorstaan.’