Een werkloos Waals gezin dat ook nog eens Franstalig is. Ook dit jaar zitten zij stevig op kop in de top tien van Zondebokken van het Jaar.

Franstaligen zijn Zondebok van het Jaar 2011

In onze traditionele top tien van Zondebokken van het Jaar blijven Franstaligen en Walen de eerste en tweede plaats bezetten. Ze worden ei zo na van hun troon gestoten door de babyboomers.

Via het onderzoeksbureau DataDrive legde De Rechtzetting aan 1.000 lezers de volgende vraag voor: ‘Het is allemaal de schuld van…?’ De antwoorden leveren ons een representatief beeld van welke personen of instellingen dit jaar het vaakst met alle zonden Israels beladen zijn.

Weinig verrassingen aan de top: de Franstaligen zijn al voor de vijfde keer op rij de grootste zondebok van het jaar, op de voet gevolgd door de Walen. Dat hoeft niet te verwonderen. Niets is makkelijker dan alledaagse problemen, zoals een snelheidsboete of een prijsstijging van het bier, te wijten aan het onvermogen van Franstaligen en Walen om schoon Vlaams te praten, aan hun aangeboren neiging tot luiheid en aan de jaarlijkse miljardentransfers vanuit Vlaanderen.

In de subtop zijn de kaarten sterk dooreen geschud. De babyboomers klimmen dit jaar naar plaats drie en staan slechts enkele procentpunten van de leiders verwijderd. Vooral in het laatste kwartaal werden de babyboomers een populaire zondebok, verantwoordelijk voor de lage werkzaamheidsgraad, de onbetaalbaarheid van de pensioenen en de opwarming van de aarde. Analisten verwachten dat de babyboomers volgend jaar zelfs naar de eerste plaats kunnen wippen, op voorwaarde dat de vakbonden blijven betogen tegen de bij de jeugd bijzonder populaire Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

De NMBS stijgt in de top tien van Zondebokken van het Jaar naar de vierde plaats, terwijl de banken verrassend genoeg terugzakken naar plaats vijf. Nieuwkomer ‘Mijn buren met zonnepanelen’ komt vanuit het niets meteen binnen op de zesde plaats en lijkt een blijver te zullen worden zolang de energieprijzen blijven stijgen.

De top tien wordt verder vervolledigd door Alexander De Croo, Europa, ‘de schelen arbiter’ en tot slot Twitter. Die laatste wordt sinds dit jaar exclusief aansprakelijk gesteld voor de verkleutering van de journalistiek en voor de afzetting van bevriende dictators.

Prins Laurent valt dit jaar net buiten de top tien. De recente verzoening met zijn familie heeft hem in extremis nog een paar plaatsen gekost. Ook Bart De Wever en ‘de Belgische ziekte’ tuimelden uit de top tien nadat er in december alsnog een regering op de been werd gebracht.

Analisten verwachten dat babyboomers volgend jaar naar de eerste plaats wippen

Joëlle Milquet, die twee jaar geleden nog op plaats vier stond, is helemaal verdwenen, net als oude waarden Paars, de Maroefen, VTM en Het Kapitaal. De Joden werden zelfs door geen enkele respondent meer aangeduid. Tot grote woede van het tijdschrift Joods Actueel: ‘Doorheen de geschiedenis heeft het joodse volk voldoende bewezen de ideale zondebok te zijn voor alles. Wij eisen onze rechtmatige opname in de top tien van Zondebokken van het Jaar!’

Analisten kijken alvast uit naar de editie van volgend jaar. ‘Vooral de Maya’s zouden wel eens hoge toppen kunnen scheren’, aldus futuroloog Johan Van Overtveldt, ‘vanwege hun aandeel in het Einde der Tijden. Hetzelfde geldt overigens voor Selah Sue.’