Trots poseert een bankier met het hert dat hij zonet neergekogeld heeft. 'Je voelt dat je versterkt terugkeert van zo'n weekendje.'

Bankiers op hertenjacht met belastinggeld

Topmanagers van Belgische banken gebruiken geld afkomstig uit de staatswaarborgen om dure jachtpartijen te organiseren in de Ardennen. 'Wat goed is voor de bankiers, is goed voor de klanten.'

De voorbije weken hebben bankiers in de provincie Luxemburg tientallen dam- en edelherten omgelegd. Ook heel wat everzwijnen moesten een fatale dosis hagel incasseren.

‘Sinds de financiële crisis losgebarsten is in 2008 kregen wij al onnoemlijk veel stress te verduren. Bonussen kunnen het leed enigszins verzachten, maar er gaat niets boven een stevige jachtpartij om het hoofd leeg te maken’, getuigt Maxime Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis.

Meestal huren de banken een heel kasteel af. De kostprijs per weekend loopt al snel op tot 200.000 à 300.000 euro. Voor de catering wordt een beroep gedaan op een lokale sterrenchef. ‘Zo steunen wij de plaatselijke economie’, zegt Ralph Hamers, de Nederlandse CEO van ING België. ‘Het is belangrijk dat we iets teruggeven aan de gemeenschap. Wij zijn heus geen stropers met een vergunning.’

Afgelopen weekend blies de crème van de Belgische bankwereld verzamelen in het kasteel van Mirwart, een bosrijke deelgemeente van jachthoofdstad Saint-Hubert. ‘Het was prettig, ja. Het weer viel mee en het wild liet zich gewillig omver knallen’, vertelt Jos Clijsters, de grote baas van het genationaliseerde Dexia België. ‘Je voelt dat je versterkt terugkeert van zo’n weekendje. En wat goed is voor de bankiers, is goed voor de klanten.’

‘Tussen de jachtpartijtjes door was het telkens gezellig keuvelen, ja’, vult Hamers aan. ‘Met een glaasje heerlijke port in de hand bespraken we in de warme gloed van het haardvuur hoe we de crisis het hoofd kunnen bieden. Daar is bijvoorbeeld het ideetje ontstaan om onze winstmarges te verhogen. Het is tenslotte onrechtvaardig dat enkel de banken en de overheid opdraaien voor de financiële malaise. Ook de burger moet voor zijn verantwoordelijkheid gesteld worden.’

Om de jachtpartijen te financieren maken de financiële instellingen gebruik van de staatswaarborgen die hen werden verleend door de federale en de Vlaamse regering. Alles tezamen investeerde de overheid reeds 3,6 miljoen euro in de bancaire jachtweekends, in de hoop de noodlijdende sector zo uit het slop te trekken, een praktijk die ook in andere landen veelvuldig wordt toegepast.

‘Als tegenprestatie nodigen we politici uit om mee te jagen’, zegt Jan Vanhevel, CEO van KBC. ‘Zo zien de beleidsvoerders waar wij mee bezig zijn. Zij zijn door de band genomen democratisch verkozen en handelen dus in het algemeen belang. De politici gaan graag in op onze uitnodiging, zodat ze ons beter leren kennen en kunnen controleren waar we nu eigenlijk echt mee bezig zijn. Ook de vertegenwoordigers van de vakbonden laten zich gemakkelijk verleiden om wat buskruit te verschieten. Al moeten we hen nog uitleggen dat je met voetzoekers weinig begint tegen een wild zwijn.’

Jan Vanhevel (KBC):
‘Als tegenprestatie nodigen we politici uit om mee te jagen’

De enige politicus die uiteindelijk niet toegelaten werd, is minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). ‘Die wou met een tank op hazen gaan jagen. Dat vinden zelfs wij er een tikkeltje over’, lacht Maxime Jadot. ‘Zijn idee om luchtafweergeschut in te zetten tegen fazanten nemen we wel in overweging – zolang de Belgische staat de rekening maar betaalt.’