'Om de Overpoort te ontsletten zetten we vaak een waterkanon in', vertelt Piet Ledouche (l.) van Ivago, aan het werk in de Overpoort.

Ontsletting studentenbuurten kan beginnen

Terwijl studenten stilaan beginnen te blokken voor de examens van januari maken de reinigingsdiensten van de Vlaamse studentensteden zich op voor de halfjaarlijkse ontsletting van de uitgaansbuurten.

De stadsbesturen van Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel, die samen instaan voor de grootste studentenaantallen van het land, houden tweemaal per jaar een grootscheepse ontslettingscampagne van de studentenbuurten.

Het is donderdagavond in de Tiensestraat in Leuven, en erg veel volk is er niet. Het is koud buiten en veel studenten zijn al begonnen met studeren. ‘Binnenkort kan de stad de straat weer komen ontsletten’, zegt Danny De Brul, cafébaas van de fakbar voor de politicologen. ‘Het is altijd een rare periode wanneer de Tiensestraat niet meer ruikt naar goedkoop parfum, zoete cocktails, wanhoop en bepist ondergoed.’

Vrijdagochtend volgt De Rechtzetting een ploeg van Ivago in Gent. ‘Om de Overpoort te ontsletten, zetten we vaak een waterkanon in’, vertelt Piet Ledouche, bestuurder van de ontslettingswagen. ‘We moeten beschermingspakken dragen om zelf niet beslet te worden. Je weet namelijk nooit in welke hoek van de straat er nog gevaar loert. Het is al voorgevallen dat één achtergebleven, dronken studente nog zeker tien mensen beslet heeft in een wc, en dan kun je weer beginnen van vooraf aan.’

Veel studenten zijn goed op de hoogte van beslettingsgevaar in uitgaansbuurten, zegt men bij de Vereniging voor Vlaamse Studenten (VVS). Woordvoerster Jessica Trampens: ‘De studenten kennen de gevaren vrij goed en weten dat ze uit de buurt moeten blijven van plaatsen waar mensen bedenkelijk weinig kleren aan hebben en waar veel mannen rondhangen met vierkante kaken en bolle ogen.’ Trampens geeft toe dat er ook studenten zijn die het beslettingsgevaar net opzoeken: ‘Die kicken erop om beslet te worden.’

Vuilnismannen:
‘We moeten beschermingspakken dragen om zelf niet beslet te worden’

Het ontslettingswerk gaat nog door tot de vroege uurtjes van de volgende ochtend. Het team in Brussel heeft twee studenten in quarantaine gehouden en zes slipjes verzameld en in steriele plastic enveloppen gedaan. Een gevaarlijke tafel waarop gedanst kon worden, is helemaal gedemonteerd. Beide meegenomen studenten zijn mannen. ‘Men denkt bij sletten altijd aan vrouwen,’ licht Nouredine Ben Saïd van de Brusselse reinigingsdienst toe, ‘maar de praktijk leert dat we vaak veel meer mansletten dan vrouwen van straat moeten halen.’