Vorige week nog werden de tanden van een homofobe jongen uitgeklopt in Gent. 'Het wordt tijd dat homofoben opstaan en hun stem laten horen', zegt scholier Pierre-Louis Van Peteghem.

Homofobe jongeren steeds vaker gepest

'Haat tegen homoseksuelen moet bespreekbaar worden.' Dat schrijft Pierre-Louis Van Peteghem (15) vandaag in een lezersbrief in de Jommekeskrant. 'Pestgedrag tegenover homofobe jongeren is foei!'

In Joos, het middagprogramma van Radio 1, liep vorige week een reeks over pesten. Elke middag getuigde een bekende Vlaming over de krassen op zijn ziel. Pierre-Louis Van Peteghem, een scholier die Latijn-wiskunde volgt aan het gewaardeerde Sint-Barbaracollege in Gent, vindt het ongehoord dat pesterijen ten aanzien van homofobe jongeren werden doodgezwegen in het programma van Ruth Joos.

‘Met de regelmaat van de klok word ik aangesproken op mijn vadsige flikkermoppen’, schrijft Van Peteghem. ‘Maar ik heb me door de jaren weten te weren. Mij krijgen ze niet meer klein.’

De scholier staat niet alleen met zijn beklijvende getuigenis. De Kinder en Jongerentelefoon (KJT) krijgt de jongste jaren steeds vaker oproepen van wanhopige jongeren die gediscrimineerd worden omdat ze holebi’s discrimineren. ‘Het probleem wordt al te vaak onderschat’, zegt Marcella Broodthaers van de Kinder- en Jongerentelefoon. ‘De moedige brief van Pierre-Louis maakt het probleem eindelijk bespreekbaar. Het werd tijd dat dit thema in de belangstelling kwam, want veel jongeren worstelen ermee. Als een kind wenend vertelt dat hij hard is aangepakt omdat hij een klasgenootje consequent ‘reetvlindertje’ noemt, wat zeg je dan? Je kunt hem toch moeilijk zijn recht op vrije meningsuiting afnemen?’

De toename van bruutheid jegens homofobe jongeren wijt Van Peteghem vooral aan de verhoogde sympathie voor buitenstaanders. ‘Vroeger deden klasgenoten vlotjes mee als er een pot of jeanet werd afgemot. Nu beginnen ‘gewone leerlingen’ zich plots vragen te stellen en sta je er alleen voor. Of erger nog: incasseer jij de klappen, terwijl de homo in kwestie zijn kapsel staat te herschikken. Het blijft ook niet meer bij af en toe een rammeling: die holebi’s blijven je ook online voortpesten via hun hippe smartphones. Overtuigde hetero’s worden systematisch achtergesteld.’

De jongeman rekent in zijn brief af met de navelstaarderij van de holebigemeenschap. ‘Het is ronduit egoïstisch dat zij denken dat enkel hun mening de juiste is. Alsof dat niet genoeg is, reageren ze heel agressief op de minste kritiek. Mag ik het alstublieft nog onsmakelijk vinden wanneer homo’s pluimen in hun gat steken om te dansen op verwijfde muziek?’

Ook buiten de schoolmuren neemt geweld tegen homohaat toe. Onlangs werd een man in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij voor zijn homofobe overtuiging was opgekomen in een Brussels café.

Pierre-Louis Van Peteghem:
‘Als homofoob sta je er tegenwoordig alleen voor’

Çavaria, de koepel van de Vlaamse en Brusselse homo-lesbische groepen, reageert geschokt. ‘Wij gaan niet akkoord met deze evolutie’, klinkt het. ‘We roepen alle homo’s, lesbiennes en transgenders uitdrukkelijk op om niet gewelddadig te reageren op verwijten die niet in hun kraam passen. Zo’n brute attitude past helemaal niet bij het homocliché dat wij willen nastreven.’

Van Peteghem is opgetogen over de reactie van Cavaria. ‘Het wordt tijd dat homofoben opstaan en hun stem laten horen. Nichten moeten slikken en zwijgen’, liet hij weten op zijn Netlog-pagina.