Het is niet de eerste keer dat de Groen!-voorzitter met een modeblunder in het nieuws komt.

Franse modepolitie arresteert Van Besien

Wouter Van Besien, partijleider bij Groen!, is gisteravond opgepakt in Parijs. De modepolitie stoorde zich met name aan zijn gebatikte trui en zijn bril. 'Vraiment une catastrophe.'

Frankrijk staat erom bekend dat het erg streng waakt over zijn cultuurpatrimonium, met onder meer verplichte quota voor Franstalige muziek op de radio, het dubben van anderstalige media en een complexe wijnregelgeving. Ook mode ontsnapt niet aan het alziende oog van de Franse overheid. Dat mocht Wouter Van Besien, partijvoorzitter van Groen!, aan den lijve ondervinden.

Dimitri Rademaekers, al jarenlang een vriend van Van Besien, getuigt: ‘We zaten een pannenkoek te eten toen er uit het niets zes gewapende politieagenten opdoken. Met z’n drieën stapten ze langs de voordeur binnen, eentje kwam vanuit de keuken en twee anderen lieten zich met klimtouwen langs het plafond naar beneden zakken. Het was onmiddellijk duidelijk dat ze Wouter moesten hebben.’

De modepolitie van Parijs staat bekend om haar harde aanpak. Te slecht, te sjofel of te ouderwets geklede toeristen worden genadeloos van straat geplukt en gearresteerd. Landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk raden hun burgers aan de vestimentaire voorschriften in acht te nemen.

‘Met veel misbaar zei de bevelvoerende officier dat Wouters gebatikte trui un désastre was en dat zijn bril vraiment une catastrophe geleek’, vertelt Rademaekers. Volgens Van Besiens advocaat werd de politicus gedwongen naar de kapper en een stylist gestuurd, waarna hij een nacht kon bezinnen over zijn misdaad in een Parijse cel. De partijvoorzitter zou het echter goed stellen en verklaarde via zijn advocaat alleen maar dat hij ‘licht geschokt’ was door het voorval.

Steven Vanackere (CD&V), nog heel even minister van Buitenlandse Zaken, licht toe: ‘In onze reisadviezen zeggen we niks over de Franse modepolitie. Belgen zijn doorgaans voldoende modebewust om geen aandacht te trekken.’

De vrienden van Wouter Van Besien denken daar anders over. ‘Het is schandalig dat wij niet op de hoogte waren. Had Wouter dit geweten, dan had hij zijn Birckenstocks en biosokken wel thuis gelaten’, reageren zij op Facebook.

Franse overheid:
‘Monsieur Van Besien vormde een gevaar voor het Parijse modebeeld’

Het is niet de eerste keer dat Van Besien met een stijlblunder in het nieuws komt. Tijdens de politieke onderhandelingen van 2010 arriveerde hij bij de koning in een ‘rammelkar’. De Franse modepolitie van haar kant maakte weinig ophef over de hele zaak: ‘De wet is de wet. Monsieur Van Besien vormde een gevaar voor het Parijse modebeeld. Hopelijk begrijpt hij nu dat dit niet zomaar kan.’