Dankzij Twitter kan Tom L. zijn verdriet over het verlies van zijn kinderen met zijn vele followers delen. 'Daar heb ik al veel steun van gekregen.'

Verwoed twitteraar laat kroost verhongeren

Een Vlaamse man heeft zijn twee kinderen laten omkomen van de honger doordat hij al zijn tijd besteedde aan de microblogsite Twitter. Dat verklaarde hij zelf aan zijn 793 followers.

Drie dagen lang was Tom L. (43), een Vlaming die in Spanje resideert, niet weg te slaan van Twitter, een dienst waarop gebruikers berichtjes van 140 tekens kunnen posten. L. verblijdde zijn followers met een link naar een sketch van stand-upcomedian Ross Noble. Dat deed hij via zijn Twitter-account @vandepotgerukt. ‘Fantastisch accent, fantastische komiek: Ladies and gentleman! Ross Noble!!!’, schreef L. in zijn tweet.

Net als de voorbije dagen bleef L. vervolgens maar links en berichten lozen, wat hem op den duur een strenge reprimande opleverde van de Gentse columnist Patrick De Witte. L. verontschuldigde zich meteen: ‘Heb ik uw timeline een beetje overladen? Sorry mate. #hyperactieveBui’. Waarop hij zo mogelijk nog heftiger begon te tweeten.

Tussen alle grappen en grollen verscheen er opeens een tweet met een veel serieuzere ondertoon. ‘Nu ga ik echt kijken wat ik in die voederbakken van mijn grut kan deponeren. Houd u allen in stilte bezig’, meldde L. aan zijn followers, waarop hij doodleuk bleef voorttwitteren, zo onthult zijn timeline.

Een uur later keek L. nog eens om naar zijn nageslacht. ‘Echt gasten, mijn grut ligt hier nu te verhongeren. Nu ben ik echt weg. Tot laters’, liet hij bezorgd weten. Maar eens te meer kon de man het twitteren niet laten.

Pas vele uren later, omstreeks middernacht, kwam stilaan het besef dat hij jammerlijk had gefaald als vader. ‘Het grut ademt niet meer. Het ruikt hier naar stront. Iemand enig idee wat er aan de hand is?’, vroeg L. aan de tweetende community. Die reageerde meteen dat zijn nageslacht waarschijnlijk het loodje had gelegd. Gedurende een vol kwartier postte L. geen enkel bericht op Twitter. Toen erkende de man dat zijn nageslacht inderdaad de pijp uit was, waarop zijn followers hem massaal een hart onder de riem staken. ‘Blij dat ik zelf nog geen kinderen heb. Zou ze allicht ook laten verhongeren’, schreef een student communicatiewetenschappen empathisch. Ook een Nederlands meisje had alle begrip voor L.: ‘Als ik ben getrouwd ga ik me man laten verhongeren en als ie sterft vier ik feest.’

Ondertussen heeft L. op Twitter wel al zijn immense spijt betuigd. ‘Je moet dat verstaan. Twitter is zowat mijn enige link naar Vlaanderen, een gebied dat ik na al die jaren in Spanje toch wel mis’, zegt L. aan de telefoon. ‘Door veel te tweeten dacht ik de volgende verkiezing te kunnen winnen van meest inspirerende twitteraar. Ik ben alleszins de meest toegewijde. Dat kunnen ze mij niet meer afpakken.’

Jonge student:
‘Blij dat ik zelf nog geen kinderen heb. Zou ze allicht ook laten verhongeren’

Zo toegewijd is L. dat hij de begrafenis van zijn kinderen, Maria-Joséphine (5) en Dietrich (14), zal verslaan via Twitter. ‘Mobiel internet is een fantastische tool om je belevenissen met de wereld te delen. Nooit eerder heeft een technologie ons dagelijks leven zo ingrijpend veranderd’, besluit de twitteraar.

‘Met Facebook zou dit niet gebeurd zijn’, oordeelt socialmediaspecialist Jo Caudron. ‘Daar is er nog altijd veel meer sociale controle.’