Premier Jean-Claude Juncker: 'Wij vragen onze bondgenoten om hulp in onze donkerste uren sinds Wereldoorlog II.'

Rammstein valt weerloos Luxemburg binnen

Vanochtend omstreeks halfdrie 's nachts heeft de band Rammstein de Duitse grens met Luxemburg overgestoken. Het zeskoppige commando stootte door naar de hoofdstad van het Groothertogdom.

Rammstein, bekend van hits als ‘Sonne’, ‘Ich will’ en ‘Du hast’, liet al vaker oorlogstaal horen. Bemiddelingspogingen van verschillende platenfirma’s en andere artiesten liepen stuk voor stuk vast. Rammstein-aanvoerder Till Lindemann twitterde kort nog voor de operatie in Luxemburg van start ging ‘Feuer frei!’, wat zoveel betekent als ‘vuur naar goeddunken.’

De inval van Rammstein veroorzaakte grote paniek in Luxemburg. De weinige luchtafweersirenes die het land rijk is, loeiden de hele nacht. Ook verschillende brandweerkorpsen rukten uit naar de hoofdstad nadat de groep op hun mars richting Luxemburg-stad het nummer ‘Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?’ (‘Willen jullie je bed in vlammen zien opgaan?’) speelde. De ordediensten van het Groothertogdom bleken niet opgewassen tegen het Duitse geweld.

‘Het was verschrikkelijk. We zijn met ons hele gezin in de schuilkelder gedoken, waar we ons verborgen achter onze voorraad goud’, zegt Marcus Laudacker, een slager die bijklust als bankier.

Luxemburgs premier Jean-Claude Juncker riep onmiddellijk na de invasie de noodtoestand uit en vroeg de NAVO om bijstand. ‘Dit kunnen wij niet alleen aan’, deelde Juncker mee. ‘Wij vragen onze bondgenoten om hulp in onze donkerste uren sinds Wereldoorlog II.’

Ook in België neemt de angst toe voor een mogelijk manoeuvre van Rammstein. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft de troepen in een verhoogde staat van paraatheid gebracht en de minst roestige tanks van het Belgisch leger naar de grens met Luxemburg gestuurd.

‘Er verzamelen zich vele gevluchte Luxemburgers aan de grens. We hopen dat er een vluchtelingenstroom op gang komt. Het Luxemburgse volk kennende zullen we wel allemaal een staaf goud in hun rugzak hebben’, analyseerde De Crem de situatie. ‘Voor een keer maak ik een uitzondering om asielzoekers te transporteren met legervoertuigen.’

Premier Juncker:
‘Dit kunnen wij niet alleen aan’

Doemdenkers kaderen de opmars van Rammstein in de onzekerheid over de uit elkaar vallende eurozone. ‘Dit is de voorbode van een nieuwe opstoot van Duitse agressie’, verkondigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé.