De atlasindustrie zou jaarlijks zo'n €23 miljoen besparen.

Atlasmakers vragen afschaffing ministaatjes

In een gezamenlijk schrijven hebben de makers van atlassen en landkaarten de internationale politiek opgeroepen om komaf te maken met ministaatjes. Ook Google schaarde zich achter het initiatief.

Landkaarten en atlassen zijn big business. Sinds de introductie van het internet en de GPS voelt de traditionele atlas de hete adem van de vrij beschikbare elektronische landkaart in de nek.

‘We kunnen echter niet alleen winnen op traditionele toegevoegde waarde zoals mooie foto’s of bibliofiele uitgaven’, zegt Dora Schaefer, woordvoerdster van de Internationale Atlasfederatie (IAF), ‘we moeten ook besparen.’

De IAF becijferde dat het verdwijnen van ministaatjes als San Marino, Andorra, Vaticaanstad en Liechtenstein de industrie jaarlijks zo’n €23 miljoen euro zou uitsparen aan detailkaarten, drukinkt, verklarende kadertjes en uitvergrotingen.

‘Met alle respect, maar laat die anachronistische landjes toch gewoon verdwijnen. Buiten quizmasters is er geen mens die om hun bestaan geeft’, zegt Schaefer, ‘en zorgen ze al te vaak voor pijnlijke toestanden. In de FIFA zijn ze nu al alleen maar bekend als de pointe van gênante moppen.’

Schaefer verwijst verder naar de rapper Snoop Dogg die voor de lol het petieterige vorstendom Liechtenstein wilde opkopen, of hoe het Pyreneeënstaatje Andorra per ongeluk Amerikaanse hulp kreeg die voor Afrikaanse derdewereldlanden bestemd was.

Ook internetgigant Google mengt zich in het debat. Hoewel GoogleMaps een concurrent is van de traditionele atlas, ziet het ook heil in het afschaffen van de ministaatjes.

‘Gestroomlijnder kaarten, minder onbegrijpelijke afkortingen, meer homogeniteit. Daar kunnen we alleen maar voorstander van zijn’, vat Keith Martin, hoofd van de Maps-dienst, kernachtig samen.

De Europese Unie heeft nog niet officieel gereageerd op de vraag van de IAF. Rik Coolsaet, professor internationale betrekkingen (UGent), geeft toelichting: ‘Dit is lastig voor de EU omdat geen één van die ministaatjes lid is van de Unie. De meesten onder hen gebruiken wel de euro. Mogelijk zou een korte militaire operatie zonder bloedvergieten een eind kunnen maken aan de situatie.’

In Frankrijk lijken zowel regering als oppositie gewonnen voor het idee. Monaco is als belastingsparadijs voor steenrijke Fransen al langer een doorn in het oog van president Hollande, terwijl het Front National betoogt dat Andorra de facto toch al Frankrijk is.

Ook Oostenrijk en Italië kijken in deze crisistijden likkebaardend over de grens naar hun steenrijke kleine buren. Italiaans premier Mario Monti zou al discreet telefoongesprekken gevoerd hebben met andere Europese leiders.

Dora Schaefer:
‘Die landjes zijn alleen nog pointes van gênante moppen’

In de staatjes zelf heerst onrust. Dichter bij huis reageert men geagiteerd in het Groothertogdom Luxemburg: ‘Er is een moment dat spot bittere ernst wordt. Als men begint bij de allerkleinsten, waar gaat het eindigen?’ vraagt Jean Asselborn, Minister van Buitenlandse Zaken.