'Ondernemers misbruiken mijn roem om handelscontacten te leggen in China'

Prins Laurent solidair met vakbonden

Er heerst grote sociale onrust in België. Gisteren, op koningsdag, kregen de vakbonden steun uit onverwachte hoek: prins Laurent sprong openlijk op de barricaden voor meer sociale rechtvaardigheid.

De economische crisis blijft Europa in zijn greep houden, en het lijkt er stilaan op dat heilige huisjes zoals de indexkoppeling zullen moeten sneuvelen. De vakbonden zijn hier mordicus tegen, maar hun acties worden niet door iedereen in dank afgenomen.

Prins Laurent sprong dus in de bres voor de vakbonden, in een interview met vtm dat vandaag uitgezonden wordt. ‘Hun acties verdienen alle steun. De crisis treft de minder gegoeden in de maatschappij zoals mij ten volle’, zei de prins.

Hij maakte een erg kwade indruk. ‘Het huidige beleid van de regering-Di Rupo denkt niet aan de sociaal zwakkeren in de maatschappij. Ik ben hierdoor diepbedroefd. Solidariteit met hulpbehoevende mensen is ver zoek.’

‘De btw-verhoging van 21% naar 22% baart me grote zorgen’, ging Laurent verder, ‘Een Porsche wordt zo haast onbetaalbaar met mijn karige dotatie. Waar haalt men het trouwens dat een Porsche een luxeproduct is? Dat is iets waar iedereen recht op zou moeten hebben zonder daarvoor diep in zijn buidel te moeten tasten. Snel en adequaat vervoer is een basisrecht.’

Prins Laurent beschouwt zichzelf als één van de vele Belgen die nog maar moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. ‘Mijn dotatie van 307,000 euro per jaar is ontoereikend om op een menswaardige manier de dag door te komen’, voegde hij nog toe aan zijn betoog, ‘Koningsdag zou een feest moeten zijn, maar er is eerlijk gezegd weinig waar ik me vrolijk over voel.’

Laurent gaf nog een sneer naar de ondernemers. ‘De woekerwinsten die ondernemers maken, gebeurt op de kap van het paleis – en mij. Zij gebruiken mijn gezicht. Door onze economische missies naar China en andere verre landen hebben zij banden kunnen smeden in het buitenland. Ik open er deuren, maar ondanks mijn zware inzet zie ik daar geen rotte frank (sic) voor.’

Prins Laurent:
‘Ga ik mijn Porsche wel kunnen blijven betalen?’

In een verder ongezien politieke demarche gaf de prins ook openlijk toe dat hij overwoog om bij de volgende verkiezingen extreemlinks te stemmen. ‘De regering-Di Rupo is een neoliberale regering. Basisbehoeften als kaviaar, champagne en Porsches dreigen met een btw-verhoging helemaal onbetaalbaar te worden. Het is triest om te zien hoe een maatschappij niet solidair kan zijn met de armen.’