Jos Ghysen is niet meer. 'Een vergissing', geeft de behandelende arts toe. De euthanasie was eigenlijk bedoeld voor Jos Geysels. © VRT

Jos Ghysen krijgt per ongeluk euthanasie

Jos Ghysen is niet meer. De voormalige tv-presentator kreeg per abuis een dodelijk spuitje toegediend. Hoewel hij vredig insliep, was de injectie eigenlijk bedoeld voor Jos Geysels.

Orde van Geneesheren:
‘We moeten nagaan of mijnheer Ghysen niet al enkele jaren hersendood was’

Omstreeks acht uur belde arts Paul Mortier (48) gisteravond aan bij Jos Ghysen thuis. Ghysens weduwe, Francine (76), vertelt in tranen aan De Rechtzetting: ‘Ik had dokter Mortier nog nooit gezien. Hij zei dat hij kwam voor een spuitje. Dat gebeurt al eens, want Jos had een vaccinatiekuur lopen. Zelf kende ik al die dokters niet.’ Ghysen zelf was echter al in slaap gevallen voor de televisei, dus liet zijn vrouw dokter Mortier binnen.

‘Dokter Mortier diende meneer Ghysen een injectie toe met een krachtig barbituraat’, zegt commissaris Karel Verstappen van de politie van Hasselt. ‘Daarna ging hij nietsvermoedend naar huis. De vrouw van mijnheer Ghysen belde ons een uur later op nadat ze had vastgesteld dat haar man gestorven was.’

De politie arresteerde later op de avond Paul Mortier op verdenking van doodslag. Hij riskeert net als andere falende dokters een celstraf van vier jaar.

Volgens commissaris Verstappen bekende Mortier de feiten terstond: ‘Hij zei dat het om een vergissing ging. De euthanasie was eigenlijk bedoeld voor Jos Geysels in Turnhout.’ Geysels, ex-voorzitter van het vroegere Agalev (tegenwoordig Groen!), wenste geen commentaar te geven, maar het is bekend dat de voormalige politicus al jaren worstelt met een mysterieuze ziekte die voor vervelende oprispingen zorgt.

De Orde van Geneesheren is met spoed tezamen gekomen om de zaak te bespreken. In een persmededeling liet zij weten dat dokter Mortier wordt geschorst zodra blijkt dat hij grove nalatigheden heeft begaan. De Orde vraagt wel ‘een grondige autopsie op het lijk, om na te gaan of meneer Ghysen eigenlijk niet al enkele jaren voor de injectie hersendood was.’

Ghysen, die in 1926 in Hasselt werd geboren, debuteerde reeds in de jaren vijftig als schrijver. Algauw kwam hij terecht bij de openbare omroep en presenteerde hij er 23 jaar lang, tot 1990, de ontbijtshow Te bed of niet te bed. Zijn laatste wapenfeiten verrichte hij voor de commerciële zender VTM, met onder meer Zondag Josdag. De afgelopen jaren maakte Ghysen nog furore als blogger. Met zijn veelgelezen weblog raakte Ghysen in 2009 zelfs verkozen als Blogger van het Jaar. Naar alle verwachtingen zal hij ook na zijn dood het publiek blijven verblijden met gezapige geestigheden.