Vintage behangpapier stijgt enorm in waarde nu ECB-chef Mario Draghi aangekondigd heeft er euro's op te zullen drukken. (Foto Alec Vuijlsteke)

ECB drukt euro’s bij op oud behangpapier

De Europese Centrale Bank zit zonder papier om eurobiljetten bij te drukken. Daarom vaardigt de ECB richtlijnen uit om oude rollen behangpapier te gebruiken voor extra euro's.

Om het Europees noodfonds (EFSF) van 1.000 miljard euro volgestort te krijgen draaien de drukpersen van de verschillende nationale banken al enkele maanden zonder onderbreking. Zodanig zelfs dat ze door hun voorraad gecertificeerd papier zitten. Omdat de financiële markten geen tijdverlies dulden, is de ECB op zoek gegaan naar een alternatief: behangpapier. Het gaat om een gecoördineerde ingreep.

‘Behangpapier is sterk en is behandeld met een beschermende film om vochtplekken of scheuren te voorkomen’, zei ECB-voorzitter Mario Draghi vanochtend op een persconferentie. ‘Het voldoet aan de voorwaarden om euro’s op te drukken en is een waardig alternatief voor het reguliere papier. De euro zal niet in waarde dalen door hem te drukken op behangpapier.’

‘Net als de euro, het christelijke geloof en voetbal is behangpapier niet weg te denken uit het leven van de gemiddelde Europeaan’, opperde Draghi nog. ‘In tijden van grote onzekerheid moeten we teruggrijpen naar de waarden die ons verbinden.’

Specifiek zullen de nationale banken van de eurolanden op zoek gaan naar oude rollen behang uit de jaren zestig en zeventig. ‘In die tijd had ieder land nog zijn eigen stijl behangpapier’, oordeelt binnenhuisarchitecte Nadia De Slepper. ‘In België zag je sombere tinten met veel bruin en oker, terwijl de Italiaanse motieven heel wat frivoler waren. Draghi heeft goed gezien dat het behangpapier een weerspiegeling is van de nationale identiteit.’

Bij Behangpapier Priem, een gerenommeerde behangwinkel in het Gentse Patershol, erkent men de degelijkheid en de waarde van de oude rollen behangpapier. ‘Wij hebben inderdaad nog een grote voorraad authentiek behang uit de jaren zeventig. Klanten geven daar graag een flinke smak geld aan uit. Ook tweedehandspapier vindt gretig aftrekkers’, zegt zaakvoerster Beatrice Priem. ‘De Nationale Bank zal in harde valuta moeten betalen voor ons papier als zij komt aankloppen. Wij zullen het niet voor een prikje weggeven.’

Priem haalt een kladpapiertje te voorschijn en begint te rekenen. ‘Een gemiddelde rol behangpapier heeft een oppervlakte van zo’n vijf vierkante meter. Een briefje van 500 euro meet exact 160 op 82 mm. Dat geeft 131 vierkante centimeter’, mompelt de vrouw geconcentreerd. ‘Dat wil zeggen dat er zo’n 384 briefjes van 500 euro in een rol behangpapier passen. Laten we dat voor het gemak naar beneden afronden – ik ben geen inhalig mens – tot 380. Dan geeft 380 keer 500 niet minder dan 190.000 euro.’

De ogen van de ondernemende dame klaren op. ‘Nou, daarmee kan ik al een heel eind rentenieren. Hoeveel rollen hebben we hier nog liggen? Dat moeten er wel ettelijke honderden zijn’, stelt Priem opgetogen. ‘Als u mij nu even excuseert, dan jaag ik de klanten buiten en wacht ik geduldig op een telefoontje van mijn goede vriend Luc Coene.’

Behangwinkel Priem:
‘De Nationale Bank zal in harde valuta moeten betalen voor ons papier’

Ook de financiële markten reageerden bijzonder enthousiast. Tal van beursgenoteerde behangwinkels zagen hun aandeel omhoog schieten.

Bij de lagere klassen sloeg het nieuws eveneens in als een bom. Tal van verschoppelingen die in krotten wonen waar het oude behang vanzelf loskomt van de muren repten zich reeds naar het dichstbijzijnde kantoor van hun Nationale Bank om hun papier te laten keuren.