Een Pakistaanse asielzoeker houdt zijn kind in zijn handen en zijn sigaret tussen zijn lippen. 'Terugsturen!', zegt de Vlaamse Liga tegen Kanker.

‘Rokende asielzoekers meteen terugsturen’

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) roept de toekomstige minister van Asiel en Migratie op om rokende asielzoekers stante pede terug te sturen naar hun land van herkomst.

Om de verspreiding van kanker, een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen via tabaksrook, tegen te gaan moet de overheid dringend het aantal nicotineverslaafden terugdringen. In een opiniestuk in De Morgen roept de Vlaamse Liga tegen Kanker de samenleving daarom op om rokende asielzoekers niet langer te gedogen. ‘We moeten die mensen ertoe aanzetten om hun sigaretten in hun eigen land op te steken’, vindt Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker.

‘Het is niet voldoende dat de overheid andermaal de accijnzen op tabak verhoogt en roken in het bijzijn van kinderen strafrechtelijk vervolgt. We moeten rokende asielzoekers de toegang tot het land ontzeggen’, schrijft Cassiman.

Uit cijfers blijkt dat 80 tot 90 procent van de mannelijke asielzoekers verslaafd is aan nicotine. ‘Niet-Europese mannen roken meer en hebben daarbij nog eens grotere gezinnen ook. Ze generen zich niet om hele dagen in hun zetel te zitten paffen. Binnen moslimfamilies doet de waterpijp vaak de ronde. Daardoor zijn er in ons land ieder jaar méér kinderen die worden blootgesteld aan de giftige rook van hun ouders’, stelt Cassiman. ‘We importeren kanker.’

Volgens de VLK kijkt de samenleving de andere kant op. ‘Dat is opmerkelijk, want de kwalijke gevolgen van rokende asielzoekers staan boven elke wetenschappelijke twijfel’, oppert de Liga tegen Kanker. ‘Net als autochtone kinderen lopen ook jonge asielzoekertjes die opgroeien bij rokende ouders een groter risico op wiegendood. Zulke kinderen hebben vaker astma, chronische bronchitis, middenoorontsteking en hersenvliesontsteking. Bovendien leven asielzoekers vaak in mensonwaardige omstandigheden: beschimmelde muren, slechte ventilatie, geen verwarming.’

‘Roken in het bijzijn van kinderen is mishandeling. Mishandeling is strafbaar. België wil geen criminele asielzoekers opvangen, dus moeten rokende ouders ogenblikkelijk op het vliegtuig gezet worden, terug naar hun land van oorsprong’, redeneert Cassiman.

Dat is niet alleen goed voor de Vlaamse, maar ook voor de wereldwijde kankerstatistieken. ‘Een cynisch, racistisch mens zou zeggen: laten we gratis sigaretten uitdelen zodat die vreemdelingen zichzelf lekker doodroken. Maar dat is immoreel. Het is veel humaner dat je berooide rokers terugstuurt naar hun eigen land, waar ze meer kans hebben om op epische wijze in stukken geschoten te worden dan te sterven aan een vreselijke, vernederende kankerdood.’

In het bliksemsnelle akkoord over asiel en migratie van formateur Elio Di Rupo zitten wel al enkele aanzetten om rokende asielzoekers te weren.
Zo is er de strengere wet op gezinshereniging, die ondertussen al in voege is. ‘Het is ongeoorloofd dat een rokende ouder kan overkomen uit het buitenland om zijn kinderen hier te vergiftigen met sigarettenrook’, zegt de Liga tegen Kanker.

Liga tegen Kanker:
‘De kwalijke gevolgen van rokende asielzoekers staan boven elke wetenschappelijke twijfel’

Ook de afschaffing van de snel-Belgwet laat toe om rokende migranten de wacht aan te zeggen. Volgens de nieuwe nationaliteitswet kan een vreemdeling pas Belg worden als hij vijf jaar in ons land verblijft, één van de drie landstalen spreekt en al die tijd geen tabak heeft aangeraakt.

‘Bij de onderhandelaars zien wij echter geen politieke wil om ook rokende ouders van inheemsen bloede naar een ver buitenland te deporteren’, betreurt de Vlaamse Liga tegen Kanker.