De jonge Boma, gespeeld door Guy Van De Sande, laat zich regelmatig verwennen door Afrikaanse tienerprostituées.

FC De Kampioenen krijgt volwassen prequel

De succesvolle VRT-sitcom FC De Kampioenen, die er na 21 seizoenen mee ophield, krijgt een vervolgreeks waarin de soms ranzige voorgeschiedenis van de personages onthuld wordt.

Een stuk tv-geschiedenis: FC De Kampioenen slaagde erin om meer dan twee decennia lang elke zaterdag ongeveer één miljoen Vlamingen aan de buis te kluisteren. Ook zomerherhalingen van oudere seizoenen waren steevast een gegarandeerd succes. De laatste jaren had de reeks last van metaalmoeheid, met ouder wordende acteurs. Volgens veel kijkers was de humor ook te formulaïsch geworden. Het einde van de reeks leek onvermijdelijk.

Bij de VRT besliste men echter de bekende fictionele cafévoetbalploeg nieuw leven in te blazen. Eind januari 2012 beginnen de opnames van Racing De Kampioenen, dat zich twaalf jaar afspeelt vóór het begin van de eerste reeks, wanneer de meeste personages nog jonge twintigers en dertigers zijn. Als regisseur werd Koen Mortier aangezocht. Mortier is bekend van zijn gewelddadige verfilming van Herman Brusselmans’ Ex-drummer en de bevreemdende terreurprent 22 mei.

‘We gaan resoluut voor een volwassener stijl’, legt Mortier uit. Grimmige, gewelddadige hervertellingen zijn de laatste jaren erg populair, met de nieuwe reeks Batman-films als beste voorbeeld.

‘De eerste aflevering bevat een gruwelijke scène waarin Xavier Waterslaeghers als jonge militair ontgroend wordt. Verder zal ook blijken dat de garage van Dimitri Detremmerie een donker geheim herbergt onder de vloer, met medeweten van zijn bazige moeder’, verklapt Mortier.

Voor de nieuwe reeks werden nieuwe acteurs gekozen. Guy Van De Sande speelt de jongere Balthasar Boma. ‘Als je er goed over nadenkt, is de oudere Boma al een geweldig corrupt, egoïstisch en seksverslaafd personage. De jonge Boma laat zich dan ook regelmatig verwennen door Afrikaanse tienerprostituées’, onthult de acteur.

Verder zal karakteracteur Valentijn Dhaenens, te zien in de verfilming van De helaasheid der dingen, gestalte geven aan de ‘chronisch depressieve’ Oscar Crucke. Gunther Lamoot neemt de rol van Dimitri Detremmerie voor zijn rekening als ‘zwakzinnige met een gevaarlijke kant’. Andere bekende acteurs die hun opwachting zullen maken zijn onder meer Ann Miller als de jonge, ambitieuze Pascale en Peter Van Den Begin als de moeder van DDT.

Het meeste aandacht echter spitst zich toe op het personage Carmen. De roodharige seksbom zal in haar jonge jaren vertolkt worden door Marie Vinck. ‘Ik kan bevestigen dat ik een rode pruik zal dragen en dat Carmens tijgerprints eveneens van de partij zullen zijn’, lacht Vinck aan de telefoon. ‘Carmen wordt geïntroduceerd als sm-escorte uit de Pussycat Club waar Boma vaak komt. Xavier leert haar daar kennen na zijn traumatiserende ontgroening.’ Loes Van den Heuvel, die in de originele serie in de huid kroop van Carmen, krijgt een gastrol als hoerenmadam.

Gunter Lamoot zal DDT spelen als ‘zwakzinnige met een gevaarlijke kant’.

‘We hebben ook enkele ingrijpende stilistische wijzigingen doorgevoerd’, geeft Koen Mortier nog mee, ‘Zo heeft het personage Pico regelmatig indringende, hevig gekleurde flash-forwards naar zijn traumatiserende toekomst als verloederde marginaal, Ook hebben we de scènes waarin Oscar eraan denkt zich op te hangen integraal gefilmd in zwart-wit. Tevens regent het in erg veel scènes, wat de reeks een authentiek noir-tintje meegeeft.’

Racing De Kampioenen komt vanaf mei 2012 op Eén. De eerste trailers worden verwacht tegen begin maart. Het is afwachten of Racing De Kampioenen even vergetelijke televisie zal opleveren als zijn voorganger.