Een archieffoto van het zomereikje in (veel) beter tijden. Thans is het boompje verpletterd door een facteur die van zijn fiets gewaaid is.

Wegwaaiende postbode verplettert boom

In de Oost-Vlaamse stad Zomergem is zonet een jonge eik doormidden geknakt toen er een wegwaaiende postbode tegenaan vloog. De Bond Beter Leefmilieu reageert met verontwaardiging.

Zeven jaar: zolang stond de bewuste eik langs het Kanaal Gent-Brugge. Iedere werkdag passeerde er een postbode op zijn ronde. Meestal ging het om Willy Van De Kerckvoorde (56), tenzij die met een kater in zijn bed lag en vervangen moest worden.

Vanochtend reed Van De Kerckvoorde gezwind langs het jaagpad, geruggensteund door een stevige westenwind. Opeens veranderde de wind bruusk van richting en werd de postbode uit het zadel gelicht. Met zijn volle drieënnegentig kilo smakte de man enkele meters verder tegen het betreurde eikje, dat terstond in twee brak. De ribben van Van De Kerckvoorde doorboorden zijn hart en longen, waardoor hij ter plekke kwam te overlijden.

Doordat er geen getuigen waren van het ongeval bleef het lichaam van de postbode een hele tijd naast de afgebroken eikenstam liggen. Pas toen ongeduldige oudjes het lokale postkantoor begonnen te belagen met bezorgde telefoontjes omdat de post nog niet was geleverd, ging een wijkagent op zoek naar de vermiste facteur.

Toen het lichaam van Willy Van De Kerckvoorde even later werd gevonden, was zijn gezicht al aangevreten door een ontsnapte fret. Toch kon het slachtoffer snel geïdentificeerd worden, met name door zijn typische lijfgeur, zijn uniform en enkele identiteitspapieren die hij op zak had.

Een botanicus van het parket van Gent catalogeerde de getroffen eik als een Quercus robur, ofte een zomereik. Ook voor de boom kwam alle hulp te laat. Het overblijvende stuk stam zal verwijderd worden en als brandhout in de open haard van burgemeester Jo De Coninck (Open Vld) belanden. Coalitiepartner Groen! dringt eropaan om zo snel mogelijk een vervanger voor de boom te planten, maar doordat de winter nadert, is dat niet evident. ‘Daarbij is de begroting voor 2012 reeds opgesteld en hebben we door de verkiezingen van volgend jaar al genoeg andere prioriteiten’, zegt De Coninck.

Bond Beter Leefmilieu:
‘Wij pleiten er al jaren voor om jonge bomen in te pakken in opblaasbare stootkussens’

De Bond Beter Leefmilieu is ontdaan door het stuitende gebrek aan respect voor de jonge eik. Volgens woordvoerder Kris Van Rossem heeft het schepencollege te weinig gedaan om het ongeval te voorkomen. ‘Wij pleiten er al jaren voor om bomen die jonger zijn dan tien jaar in te pakken in opblaasbare stootkussens, op voorwaarde dat die vervaardigd zijn uit biologisch afbreekbaar plastiek’, zegt Van Rossem. ‘Het is een blijk van kwade wil dat onze eisen niet worden opgevolgd.’