De Kusttram houdt zich klaar om enkele argeloze toeristen tot moes te verpletteren. Zijn wreedheid wordt tot over de grenzen gevreesd. (Foto Matthew Black)

Britse regering waarschuwt voor Kusttram

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen die de Belgische kust bezoeken voor de Kusttram. 'Zeker op oversteekplaatsen is er een verhoogd risico om overreden te worden.'

Het probleem met het Belgische openbaar vervoer overstijgt stilaan de landsgrenzen. Vorige week waarschuwde Moldavië nog voor treinen die steevast te laat rijden en ook andere landen trekken aan de alarmbel. De laatste in het rijtje is het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn reisadvies voor België raadde het Foreign Office toeristen aan om uit de buurt te blijven van de zogenaamde ‘Coastal Tram’.

‘We vragen Britse reizigers om extra alert te zijn wanneer ze aan de Belgische kust tramsporen zien’, reageert minister William Hague. ‘Uit het niets duikt het gevaar op. De Kusttram belaagt voetgangers, fietsers en automobilisten. Geruisloos nadert het langgerekte beest zijn prooi om zich in een flits op de slachtoffers te storten. Zonder waarschuwing komt het vanachter een hoekje gestoven om toe te slaan. Voor je er erg in hebt, wordt je lichaam vermalen onder de wielen van dit vreselijke monster. Zeker op oversteekplaatsen is er een verhoogd risico om overreden te worden.’

Maar volgens Hague lopen toeristen niet enkel gevaar wanneer ze zich op de sporen begeven. ‘Regelmatig scheurt de Kusttram te wild door de bochten in zijn haast om voetgangers tot moes te rijden. Daardoor durft het gevaarte al eens te ontsporen, waardoor er nog meer slachtoffers vallen’, zegt de Britse minister.

Het ministerie somt enkele aanvalstechnieken van de Kusttram op. ‘Een klassieke truc is dat een inheemse allochtoon de weg vraagt. Terwijl de toeristen nadenken over een beleefd antwoord, maait de Kusttram hen omver’, staat er te lezen. ‘Of de Kusttram wacht geduldig tot reizigers hun kinderen neerzetten en even niet opletten om de hele kroost mee te sleuren. We moeten ook waarschuwen voor Kusttrams die ’s nachts in groep toeslaan. Ze sluiten hun slachtoffers in tot de dood erop volgt. In meer verstedelijkte gebieden gaat de Kusttram specifiek op jacht naar mensen die telefoneren of naar een mp3-speler luisteren.’

William Hague:
‘Voor je er erg in hebt, wordt je lichaam vermalen onder de wielen van dit vreselijke monster’

Vlaams minister van Openbaar Vervoer Hilde Crevits (CD&V) erkent dat er een probleem is. ‘Daarom zullen wij Britse toeristen een gratis ticket geven voor de tram. Als de Kusttram passeert ben je uiteindelijk maar op één plaats veilig: aan boord’, zegt Crevits. ‘Als iedereen op de Kusttram zou zitten, waren er geen botsingen meer. Tenzij de trams dan tegen elkaar beginnen te rijden.’