De genuanceerde internetgebruiker is schuchter en makkelijk weg te jagen.

Genuanceerde internetgebruiker ontdekt

Een team van de Katholieke Universiteit Leuven heeft een wetenschappelijke primeur. Het team wist voor het eerst een genuanceerde internetgebruiker vast te leggen op de gevoelige plaat.

‘Algemeen werd aangenomen dat de genuanceerde internetgebruiker uitgestorven was in 2002 omdat hij niet meer kon gedijen in het steeds zuurder wordende klimaat van zijn normale habitat’, zegt cryptozoöloog Hans Depypere. ‘De hysterische internetgebruiker was beter aangepast aan de hitte en de zuurtegraad op het internet. Bovendien was de hysterische internetgebruiker ook een predator van zijn genuanceerde neefje.’

Het team van Depypere vond drie jaar geleden echter aanwijzingen dat de genuanceerde internetgebruiker, in vaktermen de internauta subtilis, toch nog bestond op enkele afgelegen interneteilanden. Het was geen makkelijke taak om die in kaart te brengen: ‘Met onze gebruikelijke navigatie-instrumenten raakten we vaak de weg kwijt. We probeerden ook sites als YouTube, HLN.be of het zeer corrosieve Fox News te mijden, waar we vreesden aangevallen te worden door de hysterische internetgebruiker – de internauta hostilis.’

Toch slaagden Depypere en zijn medewerkers erin een kleine roedel genuanceerde internetgebruikers te lokaliseren op een afgelegen filosofieforum dat nog niet ontvolkt of overstroomd was. ‘We waren door het dolle heen, maar konden ons enthousiasme niet laten blijken om geen onrust te zaaien en de gebruikers niet weg te jagen.’

Depypere haalt er een lijst bij met kenmerken: ‘De internauta subtilis is duidelijk trager dan de hostilis-variant en heeft de neiging in gestructureerde paragrafen te werken. Zijn traditionele jachtgebied bestaat uit complexe kwesties die hij met veel zorg en aandacht voor andere meningen behandelt. Het is niet moeilijk om te zien hoe de agressievere, veel koppiger internauta hostilis makkelijk de subtilis tot prooi kon maken.’

Het onderzoek, dat gebeurde aan de Katholieke Universiteit Leuven, verschijnt integraal in de volgende editie van het gezaghebbende weekblad Science. Ook documentairegoeroe David Attenborough zou al belangstelling getoond hebben om een reportage te filmen over het onderwerp. De genuanceerde internetgebruiker zal allicht in de nabije toekomst op de lijst met bedreigde diersoorten komen.

Hans Depypere: ‘Zijn traditionele jachtgebied bestaat uit complexe kwesties’

Het is niet de eerste spraakmakende ontdekking van cryptozoölogen, biologen die zich bezighouden met het proberen te ontdekken van diersoorten waarvoor nog geen hard bewijs bestaat. Eerdere successen omvatten onder meer de ontdekking van de okapi in 1901, de vangst van een levende prehistorische vis, de coelacanth, in 1938 en onlangs nog een aanvaring met de Kraken voor de Franse kust.