Een middeleeuwse prent van de Kraken. Net als oud-premier Dehaene stamt het wezen uit lang vervlogen tijden.

Dehaene kritiek na gevecht met Kraken

Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene verkeert in levensgevaar. Tijdens een visserstochtje voor de Franse kust raakte de oud-premier verwikkeld in een gevecht met het mythische wezen de Kraken.

Afgelopen weekend was Jean-Luc Dehaene in Parijs voor topoverleg over Dexia. Daar bedisselden Franse en Belgische politici en bankiers de ontmanteling van de noodlijdende grootbank. Ter ontspanning namen enkele onderhandelaars zondagochtend deel aan een visserstochtje voor de Bretoense kust. Ook de Belgische oud-premier liet zich door president Nicolas Sarkozy overtuigen om een frisse neus te halen op de Atlantische Oceaan.

Na een dik halfuur gezellig ronddobberen liep het echter mis: de Kraken – vermoedelijk een reuzenpijlinktvis – viel het schip met de prominente vissers aan. Met zijn reusachtige tentakels greep het beest de mast vast, waardoor de vissersboot dreigde te kapseizen. De Franse opvarenden begonnen luidkeels te jammeren, maar Dehaene gaf geen commentaar en dook zonder pardon in het kolkende sop.

Zuignappen reuzeninktvis scheurden heelder stukken vel van het lijf van de politicus-bankier

De voormalige eerste minister en vader van vele staatshervormingen beet en krabde zich een weg naar het centrale zenuwstelsel van de Kraken, maar het zeemonster vocht terug. De ellendige zuignappen scheurden heelder stukken vel van het lijf van de politicus-bankier terwijl de kenmerkende papegaaisnavel het hoofd van de Loodgieter trachtte af te bijten.

Vertegenwoordigers van het christelijk vakverbond, één van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia België, bleven echter niet werkloos toezien en doken hun travaillistische voorman achterna. Door wild met stakerspiketten op het gruwelijke dier in te hakken kon de ziedende inktvis uiteindelijk verdreven worden. Een kraan hees de zieltogende oud-premier weer aan boord. Een Franse legerhelikopter kwam de hevig bloedende Dexia-voorzitter oppikken om hem naar een gespecialiseerd hospitaal over te vliegen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V), die als uitmuntend stuurman aan wal was gebleven, stelde zich meteen garant voor het overleven van zijn partijgenoot. De federale regering maakte diezelfde dag nog een miljoen euro vrij om het voortbestaan van de legendarische oud-premier te verzekeren. De alom gerespecteerde patiënt verkeert in een kritieke, maar stabiele toestand. De overlevingskansen zijn zeer gering en als Belgiës bekendste bankier het alsnog haalt, wacht hem een jarenlange revalidatie tot ver boven de pensioengerechtigde leeftijd. Het ziet er daardoor naar uit dat Dehaene nooit nog terugkeert naar de ontmantelde grootbank.

Het aandeel Dexia schoot vanochtend met 14 procent omhoog.