Dehaene wordt onder voogdij geplaatst om het land én hemzelf te beschermen.

Jean-Luc Dehaene onder voogdij geplaatst

Jean-Luc Dehaene, oud-premier en voorzitter van Dexia, wordt onder voogdij geplaatst. Dat meldt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB).

Vorige week hebben misnoegde Dexia-beleggers een aanvraag ingediend bij het vredegerecht van Vilvoorde om de voormalige eerste minister onder voogdij te laten plaatsen. De aandeelhouders vreesden dat de 71-jarige christendemocraat de beurskoers van de noodlijdende grootbank nog verder naar omlaag zou halen.

Vandaag heeft rechter beslist om Dehaene onder de voogdij te plaatsen van Patrick Develtere, de voorzitter van het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties. Zijn mandaten en politieke erfenis komen onder voogdij te staan van zijn oudste zoon, Tom Dehaene.

Paul Huybrechts, die spreekt namens de Vlaamse beleggers, toont zich opgelucht. ‘Zowel voor het land, voor de bank, voor de aandeelhouders als voor Jean-Luc is de beslissing van de vrederechter de enige juiste’, zegt Huybrechts. ‘Ik wil zeker niet suggereren dat Dehaene stilaan de Alzheimergerechtigde leeftijd nadert, maar het is voor iedereen duidelijk dat de man begon te missen. Met deze stap willen we vermijden dat de voormalige eerste minister zijn schitterende politieke carrière nog verder besmeurt.’

Door Dehaene, die onlangs nog de aanval van een reuzeninktvis overleefde, onder de voogdij te plaatsen van de ACW-voorzitter vermijdt men al te grote koerswijzigingen bij het Frans-Belgische Dexia. Sowieso reed de politicus-bankier voor de christelijke arbeiderszuil, één van de historische aandeelhouders van de bank. ‘In wezen verandert er niet veel. Het belangrijkste is dat de bonussen van Dehaene niet meer worden gestort op zijn persoonlijke rekening, maar op die van het ACW’, verklaart Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutaliteiten (CM).

‘De beslissing van de rechtbank verandert verder niets aan de aandeelhoudersstructuur van de grootbank’, luidt het in het persbericht dat de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers rondstuurde. ‘Het evenwicht tussen de aandeelhouders en de raad van bestuur blijft onveranderd – tenminste tot de regering haar bijl in Dexia zet om zowel de bank als haar eigen begroting tot op het bot te ontmantelen.’

Paul Huybrechts:
‘Het is voor iedereen duidelijk dat de man begon te missen’

De advocaten van Jean-Luc Dehaene lieten reeds weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de vrederechter. ‘Iemand met de allure en de intelligentie van Dehaene schuif je niet zomaar opzij op basis van vage beschuldigingen als dementie en Alzheimer. Daar moeten eerst onweerlegbare bewijzen voor zijn, duidelijke tekens dat de voorzitter ze niet meer alle vijf op een rij heeft. Het in frieten laten draaien van een grootbank is dat niet’, reageerde Luc Coene, voorzitter van Nationale Bank en woordvoerder van Dehaene.