Deze landweg in het Heuvelland zou binnenkort weleens een belangrijk onderdeel van de Waalse corridor kunnen worden.

Waals Gewest probeert corridor naar kust te kopen met brandewijn en zilverlingen

Verschillende West-Vlaamse nederzettingen kregen de afgelopen weken een vertegenwoordiger van het Waals Gewest over de vloer. Die vraagt dat de plaatselijke stammen hun geboortegrond verkopen.

Nu Wallonië door allerlei geografische omwentelingen afgesneden dreigt te worden van de Noordzee zoekt het gewest een uitweg om toch contact te behouden met de kust. Het wil immers zijn belangrijkste exportproducten, Ardeense hammen en Henegouwse armoede, blijven slijten op de internationale markten. Even overwoog het Waals Gewest om de E40 voor vijftig jaar te leasen, maar die passeert te dicht langs Brugge en Gent, Vlaamse vestingen met stadsrechten en een eigen leger, om een veilige passage te kunnen garanderen.

Daarom gooit het Waals Gewest het nu over een andere boeg. Een ontdekkingsreiziger brengt de woestenij van Zuid-West-Vlaanderen in kaart en probeert grondgebied van de plaatselijke stammen af te kopen. Die leven nog grotendeels van de jacht en de visvangst, aangevuld met diverse vormen van kleinschalige, arbeidsintensieve nijverheid. De stammen zijn dikwijls georganiseerd in familieverband, met allerlei familiale holdings die de territoria beheren en de gemeenschappelijke belangen verdedigen tegenover de buitenwereld. Het Waals Gewest hoopt dat de primitieve inboorlingen hun grondgebied verkopen.

‘Het belangrijkste is dat wij de mensen toespreken in een taal die zij kunnen verstaan’, zegt Laurent Gauthier, Hoge Vertegenwoordiger van het Waalse Minister-Presidentiële Rijk, in een taal die verder afstaat van het Algemeen Nederlands dan om het even welk oorspronkelijk dialect. ‘Ik heb het West-Vlaamse volk begrepen, het is nu onze hoop dat zij mij begrijpen. Wij hebben die corridor nodig.’

Volgens de Waalse delegatie is er in het dunbevolkte gebied in het zuiden van de provincie plaats genoeg opdat de inboorlingen zich niet opzijgezet hoeven te voelen. De corridor ligt het liefst zo dicht mogelijk bij de Franse grens om niet te afgesneden te geraken van de warme omhelzing van het Romaanse cultuurgebied. Ergens ter hoogte van De Panne, vlak bij de Franse haven Duinkerke, moet de corridor de kust raken.

De Waalse entiteit hoopt de plaatselijke krijgsheren te paaien met brandewijn en zilverlingen. Dat blijkt geen gemakkelijke klus: zij zijn veel meer geïnteresseerd in bier van hoge gisting en staafjes goud om de crisis te doorstaan. Voor Waals staatspapier halen de stammen sowieso hun neus op.

‘We hebben het Conclaaf der Sjamanen samengeroepen’, zegt Gilbert Bossuyt, stamhoofd van de versterkte nederzetting Menen, strategisch gelegen langs de Leie en de handelsweg Brugge-Rijsel. ‘De Oude Wijzen Yves Leterme, Johan Vande Lanotte en Stefaan De Clerck zullen zich uitspreken over de kredietwaardigheid van het Waalse Rijk en de haalbaarheid van hun voorstel.’

Sommige stamoversten dromen al hardop van een sale-and-lease-back-constructie

Sommige stamoversten dromen al hardop van een sale-and-lease-back-constructie, waarbij zijzelf genieten van de ‘sale’ en het volk opdraait voor de ‘lease-back’. Anderen graven zich reeds in in eeuwenoude loopgraven die van vader op zoon werden doorgegeven.