Het afgelegen Lo-Reninge verliest door de omschakeling dertien dagen.

Lo-Reninge voert gregoriaanse kalender in

Vandaag is het West-Vlaamse Lo-Reninge officieel de moderne geschiedenis ingetreden. Liefst 529 jaar na de rest van West-Europa is de stad overgestapt op de gregoriaanse kalender.

Tot de bul van paus Gregorius XIII in 1582 gebruikte men in Europa de juliaanse kalender, een erfenis van de Romeinen en meer bepaald van Julius Caesar. Die kalender was grotendeels gelijk aan de huidige. Tijdens de Renaissance merkte men echter dat die kalender niet volledig nauwkeurig was. De pauselijke bul stelde het systeem van schrikkeljaren op scherp en deed de kalender enkele dagen verspringen. Daardoor ging Europa op 4 oktober 1582 slapen en werd het wakker op 15 in plaats van 5 oktober. Deze kalender is vandaag nog altijd in gebruik.

De gregoriaanse kalender werd echter niet overal tegelijk ingevoerd. In orthodoxe landen, bijvoorbeeld, bleef men de juliaanse gebruiken tot in de twintigste eeuw, waardoor de geroemde Russische Oktoberrevolutie in feite plaatsvond in november. Ook in verschillende afgelegen protestantse en katholieke plaatsen stapte men pas later over op de gregoriaanse kalender, waaronder ook de West-Vlaamse stad Lo-Reninge, de kleinste stad van België op provinciegenoot Mesen na.

‘De nieuwe kalender was een noodzaak geworden voor ons,’ zegt baron Theophile de Woeringen d’Agneau (CVP), burgemeester van Lo-Reninge, ‘want de laatste jaren zien we weer meer handel, vooral met Wallonië. Het is gemakkelijker als iedereen daarbij dezelfde kalender gebruikt.’ De vierschaar van de Westhoek-stad keurde de verandering unaniem goed en ook de pastoor gaf zijn zegen. De schoolmeester herschreef prompt het schoolboek.

Niet iedereen is even blij met de plotse verandering. Doordat Lo-Reninge pas zo laat omschakelt naar de gregoriaanse kalender, verliest de stad dertien dagen. ‘Boer Deceuninck gaat mijn familie voor al die dagen niet betalen’, zegt stalknecht Fons, die met zijn negen kinderen op een herenboerderij werkt. ‘Maar onze vruchttienden moeten we wel afgeven. Wat moet ik nu doen?’

Baron de Woeringen d’Agneau:
‘De volgende grote stap is een telegraaf. De RTT is al aangeschreven’

Baron de Woeringen d’Agneau laat de klachten niet aan zijn hart komen. ‘Er zullen altijd lieden zijn die de vooruitgang proberen tegen te houden. Maar ik geloof in een project van moderniteit. De volgende grote stap voor Lo-Reninge wordt een telegraafkabel. We hebben de RTT al een brief geschreven om daarvoor te kijken.’