Het zonovergoten, maar lege strand van Middelkerke. De weermannen voorspelden andermaal slecht weder, zodat de dagjestoeristen wegbleven. De horeca leed daardoor woekerverliezen. (Foto Lamazone)

Kust start tv-zender met positief weerbericht

Moegetergd door vijandige weermannen op de nationale zenders, richt de horeca aan de kust een eigen televisiezender op, die positieve weerberichten zal brengen, afgewisseld met promotionele reisreportages.

De kust is boos op het weer, al een hele zomer lang. Maar ook de weermannen krijgen een pak voor de broek. Al te vaak voorspelden ze herfstweer, waardoor de dagjestoeristen wegbleven. Maar verschillende keren werd het uiteindelijk toch een zonnige dag. Gevolg: sinds begin julie liep de horeca aan de kust zomaar eventjes 3 miljoen euro inkomsten mis.

Luc Deltombe van hotel Apostroff in De Panne is zeer kwaad: ‘Ik heb in het laatste weekend van augustus 3.000 euro verloren door afzeggingen na het slechte weerbericht. Het zou herfstweer worden, maar mijn gasten konden constant buiten eten. Dit is een vuile lastercampagne van de weermannen!’

Deltombe voelt zich persoonlijk geviseerd. ‘Tien jaar geleden hield de Weermannengilde een meteorologisch congres in mijn hotel. We kregen ruzie over de factuur van de gezelschapsdames tijdens de avondactiviteiten. Soit, uiteindelijk hebben ze op bevel van de rechter het volledige bedrag moeten betalen, maar toen hebben ze gezworen niet te zullen rusten voor ze de hele kust failliet hebben voorspeld.’

‘We zijn moegetergd door de onmenselijke plagerijen van de weermannen’, zegt ook Geert Hoorens van Westtoer, het autonome provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen. ‘Als de overheid het niet kan oplossen, dan moeten we dat zelf doen. Bij de grote televisiezenders worden we weggehoond. Daarom richten we een eigen nationale televisiezender op, waarop het kustweerbericht een prominente plaats zal krijgen.’

De bedoeling is om elk kwartier een weerbericht uit te zenden waarin de positieve aspecten van het weer aan de kust worden benadrukt. ‘Als het bijvoorbeeld pijpenstelen regent, dan zullen we de kijkers uitleggen dat ze kunnen genieten van vers zwemwater. Hevige windstoten kunnen we uitdagend vliegerweer noemen, en bij sneeuw kunnen we onze hagelwitte stranden promoten. Dat werkt bij tropische eilanden ook altijd, dus waarom niet bij ons?’

Tussen de weerberichten door zal de nieuwe zender, die voorlopig de werknaam ‘KusTV’ draagt, diverse toeristische reportages en regionale actualiteitsmagazines uitzenden. ‘Die programma’s zullen ook kritisch mogen berichten over de kust’, verzekert Hoorens, ‘zolang het maar om positieve kritiek gaat die meer consumenten naar de kust lokt. Jean Blaute heeft alvast een nieuw seizoen van Tournée Générale toegezegd, dat zich volledig zal afspelen in bieretablissementen met zicht op zee.’

Wouter Vandenhaute heeft alvast interesse getoond in KusTV. ‘We waren al op zoek naar een herprofilering van VijfTV. Een synergie is mogelijk’, klinkt het.

Geert Hoorens:
‘Kritische programma’s mogen zeker, zolang het maar om positieve kritiek gaat’

Mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) kondigde dan weer prompt een vierde net op de VRT aan, met weerberichten en toeristische informatie over bos- en fruitrijke streken. Lieten komt uit Limburg, een streek die geen kust meer heeft sinds het Tertiair.