Woordvoerder Uglúk van de Uruk-hai: 'Er zijn veel overeenkomsten tussen ons en de N-VA. We hebben beide een donker en zwart verleden, en delen ook een voorkeur voor een terugkeer naar donkerder tijden.'

Uruk-hai volgen Van Overmeire naar N-VA

Na de groep ‘Aalst Anders en Beter’ rond Karim Van Overmeire kondigen ook de Uruk-hai formeel aan dat ze zullen toetreden tot de N-VA. De leegloop van het Vlaams Belang lijkt nog lang niet gestopt.

De Uruk-hai waren al maanden met N-VA aan het praten om samen naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Die gesprekken zijn nu afgerond.

Woordvoerder Uglúk liet op zijn website weten niet te verwachten dat iemand ‘van zijn of haar stoel zal vallen bij het lezen van dit nieuws. Onze toetreding lag in de lijn der verwachtingen. Er zijn veel overeenkomsten tussen ons en de N-VA. We hebben beide een donker en zwart verleden, en delen ook een voorkeur voor een terugkeer naar donkerder tijden. Bovendien kunnen wij, Uruk-hai, in tegenstelling tot onze natuurlijke bondgenoten de Orks, wél tegen het daglicht. Net zoals de N-VA, in tegenstelling tot het Vlaams Belang, het licht van het politieke schouwtoneel kan vertragen en door de andere partijen salonfähig wordt geacht. Welnu, met deze stap willen wij ook salonfähig worden.’

De Uruk-hai hebben intussen allemaal een lidkaart van N-VA gekocht of zullen dat binnenkort doen.

Volgens Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) is dit alles een belangrijke versterking van haar partij. Nu de N-VA in veel gemeenten niet langer in een kartel met CD&V naar de kiezer trekt, is de partij op zoek naar nieuwe sterkhouders.

De Uruk-hai vormden gedurende de oorlogen om Midden-Aarde de strijdmacht van de afvallige tovenaar Saruman. Ze werden gecreëerd uit de kruising van een ork en een mens en verwierven vooral bekendheid vanwege hun succesvolle aanvallen bij de Voorden van de Isen. Maar na een nederlaag bij Helmsdiepte groeide de ontevredenheid over hun alliantie met het Kwaad. Interne spanningen tussen Orks en Uruk-hai verdeelden de partij, en leidden onder meer tot het aan de kant schuiven van de toenmalige voorzitter en zijn bijzit, en een massale afslachting in de toren van Cirith Ungol.

Nederlaag bij Helmsdiepte leidde tot ontevredenheid en spanningen tussen Orks en Uruk-hai

Analisten verwachten dat nog meer groepen zich zullen afscheuren van het Kwaad om naar de N-VA over te lopen. Onder meer de Belfortgroep, de Dooddoeners en de Volturi worden getipt. Voorzitter Bruno Valkeniers ontkent echter dat hij politiek gemarginaliseerd raakt: ‘Precies op het ogenblik dat Vlaanderen voor de bijzonder grote uitdaging staat inzake een beloofde staatshervorming is op federaal vlak een sterke Vlaamse oppositiepartij als het Vlaams Belang noodzakelijk.’

Volgens woordvoerster Annick Verbauwen biedt een verdeeld Vlaams Belang de beste bescherming tegen het unitaire België.