Het groene krijtbord is een ouderwets ding dat alleen past bij vooroorlogse onderwijsmethoden. Net daarom is het nu weer hip, volgens een Nederlandse producent.

Fabrikant schoolborden lobbyt tegen iPad

Smit Visual Supplies, de Nederlandse producent van de klassieke groene schoolborden, verzet zich ook in Vlaanderen tegen digitale technologieën in de klas, zoals tablets en laptops.

Vertegenwoordigers van Smit Visual Supplies, de Nederlandse producent van klassieke groene krijtborden, zijn in Vlaanderen op de hort om het schooldirecteuren uit hun hoofd te praten dat ze moeten overschakelen op digitale apparaten. Ook minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) kreeg een lobbyist over de vloer.

‘Hij had zijn eigen krijtbord mee’, lacht Smet. Voor de rest wordt hij niet vrolijk van het initiatief van Smit Visual Supplies. ‘Ik heb een nieuw soort onderwijs voor ogen. Daarbij wordt de leerkracht ontdaan van alle autoriteit, zodat de kinderen in alle vrijheid en als volwaardige mensen het leertraject kunnen afleggen. Het is duidelijk dat een groot krijtbord niet kan in zo’n lesomgeving. We moeten de onderwijzer z’n monopolie op informatie ontnemen. Dat lukt pas als we iedere leerling een iPad of een laptop geven. Zo vloeit informatie in twee richtingen en is er interactie op gelijke hoogte.’

Onder andere het Sint-Andreaslyceum in Brugge heeft zijn leerlingen verplicht om vanaf dit jaar altijd een draagbare computer bij te hebben in de klas.

‘Veel ouders stonden niet te springen om te investeren in zo’n appraat’, erkent directeur Chris Bouton. ‘Maar 245 euro voor een netbook kun je nu toch ook niet overdreven noemen. En je kunt er zoveel meer mee doen dan met een klassiek bord, zoals grafiekjes maken, woorden in vetjes zetten en YouTube-filmpjes doorsturen.’

Bij fabrikant Smit halen ze hun wenkbrauwen op. ‘Ons topmodel, het drieledig geëmailleerde krijtbord, kost slechts 282 euro. Voor één bord waarmee je een hele klas informatie verschaft. Daar kan geen netbook tegenop’, zegt woordvoerster Sjaakje Smedt.

Ze ziet nog andere voordelen voor het krijtbord. ‘Het is zeer interactief, interactiever zelfs dan een iPad. Opdrachten als tekst wissen of schrijven gebeuren in real time‘, somt Smedt op. ‘Daarbij is het een open standaard: je kunt met alle soorten krijt werken, van verschillende ontwikkelaars. Het bord hoef je nooit op te laden. Daarnaast heeft het een reusachtig aanraakscherm, met een resolutie waar elektronische producten niet aan kunnen tippen. Overigens zit er op een krijtbord een ijzersterke filter tegen afleidende applicaties als Twitter en Facebook.’

Woordvoerder
Sjaakje Smedt:
‘Op een krijtbord zit een ijzersterke filter tegen Twitter en Facebook’

Plannen voor een krijtbord op klein formaat heeft Smit Visual Supplies niet. ‘Marktonderzoek leert dat er een duidelijk onderscheid moet blijven bestaan tussen scholieren en onderwijzer’, verklaart Smedt.