Een voorhamer is een ideaal instrument om je tegenstanders uit te schakelen. Zolang je dat anoniem doet, riskeer je geen proces aan je kloten.

Brugse maffia slaat voltallige redactie kop in

Op zaterdag 5 augustus werd de redactie van De Rechtzetting collectief omgelegd. Alles wijst erop dat het om een wraakactie gaat. De verdenking rust op kantklossers uit het Brugse criminele milieu.

Gedurende exact één maand is er geen enkel artikel verschenen op de website van De Rechtzetting, een onlinekrant die gespecialiseerd is in regionaal nieuws en lifestyle-reportages. Het laatst verschenen artikel behelsde de nieuwe regelgeving van het Brugse schepencollege die elke vorm van lawaai verbiedt in de binnenstad. Het was een uiterst succesvol nieuwsstukje waar vele lezers een goed gevoel aan overhielden.

De volgende dag werden alle redactieleden vermoord teruggevonden in hun huis. Zij waren stuk voor stuk de kop ingeslagen met een voorhamer. Omdat de journalisten van De Rechtzetting verspreid wonen over het hele land en zij hun stukken anoniem publiceren, legden de verschillende politiekorpsen niet meteen een link tussen de moorden. Het was pas toen een Mechelse politie-inspecteur op vakantie aan de kust een Oostendse collega ontmoette dat de bal aan het rollen ging.

De verdenking rust momenteel op een berucht kartel van Brugse kantklossers. Het motief zou wraak zijn, vermoedt het parket. ‘De ongunstige berichtgeving over de West-Vlaamse hoofdstad zou vele toeristen afschrikken. Daarom legden de kantklossers de redactieleden voorgoed het zwijgen op’, zegt woordvoerster Ilse Decorte. ‘Door de anonimiteit had de huurmoordenaar geen zekerheid over de identiteit van de eigenlijke auteur. Daarom moest de hele redactie eraan geloven.’

Het moordonderzoek is al een kleine maand gaande, maar verdachten zijn er nog niet opgepakt. ‘Doordat ook de leden van de kantmaffia grotendeels anoniem te werk gaan, is het zeer moeilijk om namen te plakken op de uitvoerders en opdrachtgevers’, merkt Decorte op. Ze heeft een waarschuwing voor minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V): ‘Het zal niet lang meer duren vooraleer de een of andere magistraat de minister andermaal een fikse uitbrander geeft. Door het geklungel van De Clerck is het al vele jaren mogelijk dat misdadigers zich anoniem of onder een pseudoniem op het internet begeven. Dat brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee.’

Uitgever Gianni Caspaer, die gespaard bleef van een voorhamer tegen zijn schedel omdat hij op vakantie was in Thailand, besloot door het verscheiden van de redactie om de website stop te zetten. ‘Maar ik heb een gunstig aanbod gekregen, zodat de toekomst van De Rechtzetting veilig gesteld is’, aldus Caspaer.

Concreet komt het erop neer dat een Russische investeringsmaatschappij in het kapitaal stapt van Indiyan, de denktank achter de website. ‘Dat laat ons toe om vanaf 5 september een doorstart te maken’, aldus Caspaer.

Inhoudelijk zou er weinig veranderen, benadrukt de uitgever. ‘Wel zal er een grotere focus komen op luxereizen naar Rusland. Ook zullen we regelmatig aandacht besteden aan de politieke situatie in Moskou. Zo verschijnt er binnenkort een diepte-interview met de diëtist van premier Vladimir Poetin.’

Uitgever Gianni Caspaer:
‘Door een gunstig aanbod uit Rusland is de toekomst van De Rechtzetting veilig gesteld’

Voor berichtgeving over België wordt De Rechtzetting afhankelijk van het persagentschap Belga. ‘Wij hebben ondervonden dat ons initiatief geen meerwaarde biedt tegenover de berichtgeving van Belga. Wij hebben gepoogd om ander en beter nieuws te brengen en de werkelijkheid recht te zetten, maar het persagentschap was ons telkens te slim af met spitsvondig komkommernieuws’, erkent Caspaer.

‘Sowieso was ik van plan om de voltallige redactie te ontslaan, maar dat zij nu allemaal onder de grond liggen te rotten, komt me eigenlijk best goed uit’, glimlacht de joviale uitgever. (Belga)