Gent bouwt dak boven Feesten-zone

Het Gentse stadsbestuur laat een uitschuifbaar dak boven de binnenstad bouwen, zodat regenweer niet langer de Gentse feesten kan verknallen. De werken moeten klaar zijn tegen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

De Gentse Feesten zijn dit jaar weer weergaloos gestart, ware het niet dat het nu al dagenlang bakken giet. ‘We zijn vochtig langs buiten en langs binnen’, zei burgemeester Daniël Termont daarover vlak voor de start van de tiendaagse, maar na enkele dagen is de lol er af. Volgend jaar moet het anders. 

De oplossing is simpel. Het stadsbestuur laat een glazen koepel bouwen boven het epicentrum van de Feesten. De koepel zal het gebied tussen de Vrijdagsmarkt, Sint-Jacobs, Sint-Baafs en de Korenmarkt beslaan. Op mooie dagen kan het dak openschuiven, een principe dat is afgekeken van het Ajax-stadium in Amsterdam. Wanneer het regent, gaat het schuifdak dicht.

Een meevaller is dat de bewuste zone grotendeels verkeersvrij is. Dat maakt dat er relatief weinig afzuiginstallaties voor uitlaatgassen moeten worden geïnstalleerd. Omdat de koepel niet reikt tot het Baudelo-park, is er evenmin gevaar dat de dampen van wiet-rokende jongeren en linkse Gentenaren zich verspreiden tot aan bijvoorbeeld Sint-Baafs, waar een Radio2-publiek aan het feesten is.

Het enige struikelpunt is nog het Belfort, dat te hoog is. Het zal licht worden afgetopt. De draak op de top van het gebouw zal worden gedemonteerd en moet een publiekstrekker worden voor het oude Postgebouw op de Korenmarkt, dat nu grotendeels leeg staat.  

Gent zou overigens Gent niet zijn moest er al geen bijnaam gevonden zijn voor de koepel. Aangezien op twee plaatsen in de koepel een buis zal worden aangebracht om eventuele uitlaatgassen van autobussen toch weg te krijgen, lijkt de koepel namelijk sterk op de onderbroek van Siegfried Bracke, maar dan ondersteboven. Dankzij de ‘onderbroek van Bracke’ moeten de Gentse feesten volgend jaar regenvrij worden.