Nu Laurent door heeft dat je als staatshoofd ook dramatische toespraken op tv mag houden, wil hij ook koning worden.

Laurent: ‘Ik ben de neger van de monarchie’

Prins Laurent reageert voor het eerst op zijn afwezigheid op de nationale feestdag. 'Die komt onder meer door mijn politiek incorrecte bezoekjes aan Congo', zegt hij. 'Maar ik word nu eenmaal behandeld als de neger van het koningshuis.'

Naast de emotionele toespraak van koning Albert II had de nationale feestdag een tweede verrassing in petto: nergens daagde prins Laurent op. Officiële optredens worden tot een minimum beperkt. Zelfs zijn agenda is verdwenen van de koninklijke website. Sinds de aanvaring met zijn vader over de omstreden Congoreis zijn de relaties bekoeld.

Laurent wil slechts een korte reactie kwijt: ‘Die reis naar Congo was symbolisch. Ik word namelijk al jaren behandeld als de neger van het koninklijk paleis. Net zoals mijn halfzus Delphine Boël met haar familiale trauma’s slechte kunstwerken maakt, wilde ik van de manier waarop ik behandeld word een statement maken.

De prins plant daarom een tweede statement. Hij gaat de komende dagen naar het Polé Polé-festival op de Gentse Feesten. ‘Dat komt het dichtst in de buurt van mijn vorige statements, zonder een nieuw Congo-incident te creëren’, zegt hij in een telefoongesprek. ‘Bovendien is het daar ook bijzonder aangenaam als het niet te veel regent.’

Tussen de optredens door zou Laurent een eigen toespraak voor de nationale feestdag willen geven. ‘Er is namelijk veel dat ons bindt: van onze voorliefde om sneller te rijden dan de flikken willen tot onze nationale voorliefde voor Wendy Van Wanten. Nu ik geleerd heb dat het toegestaan is om dramatische toespraken te geven, wil ik ook koning worden. Ik ben alvast mijn scherpe quotes aan het oefenen. Dat van die ‘neger van de monarchie’ heb ik zelf gevonden.’