Bij News Of The World publiceerden ze een feesteditie om De Rechtzetting te bedanken.

De Rechtzetting neemt News of the World over

Een goede week nadat de Britse zondagskrant News Of The World ter ziele ging, is er een overnemer: De Rechtzetting neemt het roddelblad over.

News International, het overkoepelende bedrijf van Rupert Murdoch dat News of the World (NOTW) in portefeuille had, bevindt zich in stormweer. De Britse publieke opinie (die ondanks een overnamebod niet in het bezit is van News International) is onmeedogenloos voor de afluisterpraktijken die NOTW heeft toegepast in zijn drang naar scoops. De Rechtzetting heeft in die omstandigheden het weekblad op de kop kunnen tikken voor een symbolische pond, aangezien Murdoch het vehikel liever kwijt dan rijk was.

‘Het is een glorieuze dag voor onze Indiyan Media Group’, glundert Gianni Caspaer, uitgever van De Rechtzetting. ‘In een steeds sneller concentrerend medialandschap hebben we nu ons voortbestaan kunnen veiligstellen, en onze marktpositie gevoelig kunnen verstevigen. En het is natuurlijk ook leuk om die Engelsen een kloot af te draaien.’

Over die marktpositie ontstond intussen al wat deining, omdat waarnemers vrezen voor een té sterk marktaandeel van de Indiyan Media Group. ‘News of the World was tot voor kort met 7,5 miljoen lezers het best gelezen weekblad in Groot-Brittannië’, weet mediaprofessor Frank Thevissen. ‘Als het blad terug naar die positie kan toegroeien, en je telt daar de miljoenen lezers van De Rechtzetting bij op, dan weet je dat er een nieuw supermedium in de maak is.’

‘Zever!’, pareert Gianni Caspaer. ‘Het zijn twee heel verschillende, complementaire mediums. Het getuigt van weinig media-inzicht om ze als één grote poging tot werelddominantie te zien. De Rechtzetting blijft natuurlijk ons high-end kwaliteitsblad waar de meerwaardezoeker terecht kan voor zijn dagelijkse portie onderzoeksjournalistiek. Maar met News of the World beschikken we nu ook over een tabloid waar de meerwaardezoeker te weten kan komen wie met wie vogelt. Een win-win situatie dus. Bovendien heeft De Standaard vandaag het alleenrecht in de berichtgeving over Pippa Middleton. Door actief te worden op de Britse markt, beschikken we nu over een kanaal dat ons verse scoops over Pippa kan aanleveren, waardoor we de concurrentie met De Standaard kunnen aangaan. Deze overname is dus niet marktverstorend, maar eerder marktcorrigerend. Een win-win-win-win situatie dus, niet in het minst voor onze portemonnee.

Vraag blijft wel hoe Caspaer News of the World uit het slop wil halen. ‘Allereerst moeten we de redactie opnieuw bevolken met jonge ethisch-conservatieve journalisten’, zegt de uitgever. ‘Daarna moeten we eigenlijk gewoon de lijn volgen die het blad al jaren volgde. We mogen gewoon niet de fout maken om ons te laten betrappen. En zeker niet om paginagrote “we’re sorry” advertenties te laten drukken. Wat een slap gelul zeg! De mensen denken nu misschien wel dat ze gedegouteerd zijn, op termijn zal hun drang om te weten of David Cameron telefoonseks heeft met zijn schoonzus en of prins Charles leren strings draagt, opnieuw de bovenhand halen. Ik denk er alvast aan om Raf Weverbergh te installeren als hoofdredacteur. Hij slaagt er tenminste in om telefoons af te luisteren zonder dat het land op zijn kop staat, echt een man naar mijn hart’, besluit Caspaer.