Di Rupo weet niet of hij tweede, corrigerende operatie zal laten uitvoeren. 'Kè noh hèn beslissinge genôm'n wuk da'k ha doen.'

Medische blunder: Elio Di Rupo spreekt West-Vlaams na operatie stembanden

Door een medische blunder tijdens de operatie aan de stembanden spreekt formateur Elio Di Rupo (PS) voortaan met een West-Vlaams accent. De Waalse politicus kreeg per ongeluk donorstembanden van een West-Vlaming.

Dat Di Rupo een probleem had met de stembanden werd duidelijk tijdens zijn eerste persconferentie als formateur. Hij klonk toen erg rauw en zijn entourage had het over een ‘vermoeide stem’. Verder onderzoek wees uit dat de Bergense burgemeester kampt met een angioom, een gezwel op de stembanden.

‘Voor mij was meteen duidelijk dat het gezwel wegsnijden onmogelijk was’, verklaart behandelende arts Jan Hooibergs. ‘In gevallen waar het gezwel te groot is, opteren we voor een transplantatie.’

Die techniek is nieuw maar wordt steeds populairder. Enige voorwaarde is dat de donoren (meestal verkeersslachtoffers) uit dezelfde streek komen, omdat de stembanden naar dat accent gevormd zijn. ‘Daar is het spijtig genoeg misgelopen’, zegt Hooibergs. ‘Di Rupo kreeg de donorstembanden die bestemd waren voor een West-Vlaamse patiënt van mij.’

Een ernstige medische blunder, dat beseft ook Hooibergs, maar hij probeert ook het positieve van de zaak in te zien. ‘De stem van de formateur klinkt nu twee octaven lager. Mijns inziens straalt dat meer macht uit dan de frêle stem die hij voorheen had. Bovendien zal hij met zijn West-Vlaams accent ook op meer respect kunnen rekenen van de gemiddelde Vlaming. Dat kan de regeringsvorming alleen maar ten goede komen.’

Politicoloog Dave Sinardet bevestigde dat Di Rupo nu al meer spreekt ‘zoals de kabeljauwen van Vic Van Aelst’.

Elio Di Rupo:
”t belangrikste es nu dawwe een reheringe moak’n. En tons ziewe noh wel, wè’

Di Rupo is er ondertussen nog niet uit of hij opnieuw onder het mes wil om de medische fout recht te zetten. ‘Kè noh hèn beslissinge genôm’n wuk da’k ha doen’, fluistert hij vanop zijn ziekbed. ‘Ah ja, ’t belangrikste es nu dawwe een reheringe moak’n. En tons ziewe noh wel, wè.’

Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck raadde de PS-voorzitter alvast aan om toch snel die stembanden weer te laten vervangen. ‘Uiteindelijk is West-Vlaams toch maar een keelziekte’, zei hij op Twitter.