Windmolens op zee. Daar de kust in zijn geheel een zandbank blijkt te zijn, mogen voortaan ook windmolens geplaatst worden midden in de kustgemeenten. (Foto Martin Heinsius)

Windmolenpark in centrum van Knokke

De Belgische kust ligt minstens vijf kilometer meer landinwaarts dan tot nu werd aangenomen. De rest is eigenlijk een grote zandbank. Daarom plant het bedrijf Electrawinds windmolenparken in verschillende kustgemeenten.

Zes jaar geleden moest de Oostendse windmolengigant Electrawinds zijn plannen voor windmolenparken vlak voor de kust van Knokke en Wenduine opbergen. Dat was het gevolg van hevige protesten van rijke kustbewoners. Nu kan het bedrijf subtiel wraak nemen, want uit historisch onderzoek blijkt dat de kustbewoners helemaal niet mogen wonen waar ze nu wonen.

De Belgische kust is helemaal niet de Belgische kust, volgens historicus André-Edward Jolly (ULB). ‘Het is een gigantische zandbank die tussen 1815 en 1830 is verzand tot aan de toenmalige Zuid-Nederlandse kust. Die lag ongeveer ter hoogte van de E40 tussen De Panne en Brugge, en de N374 tussen Brugge en Knokke. De zandbank staat zwart op wit op oude zeevaartkaarten die ik na jaren speurwerk in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum heb teruggevonden.’

Dat dit nu pas ontdekt wordt, is de schuld van de Brusselse rebellen die de Hollandse heersers in 1830 hebben uitgedreven, aldus Jolly. ‘Als reactie tegen de Hollandse koopvaartdominantie maakten ze er een erezaak van om alles wat met boten te maken heeft, straal te negeren. Eén generatie later wist niemand nog dat de Belgische kustlijn eigenlijk een zandbank was. Daardoor heeft België nooit een officiële aanvraag gedaan om haar grondgebied aan te passen en de oude kustlijn te vervangen door de nieuwe.’

Met die wetenschappelijke bewijzen in de hand, ziet Electrawinds heel wat opportuniteiten om zijn windmolenactiviteiten uit te breiden. Woordvoerder Marleen Van Hecke: ‘Op een zandbank mogen geen villa’s en appartementen gebouwd worden. Het gevaar voor getijdenoverstromingen is er te groot. Bovendien is het volgens het internationaal recht verboden om op zee te wonen. Alle kustbebouwing moet dus enkele kilometers landinwaarts verhuizen. Daardoor komt er meer dan 300 vierkante kilometer extra zandbank vrij waarop wij windmolens kunnen plaatsen.’

Electrawinds heeft bij de regering alvast een concessie losgepeuterd voor een windmolenpark van Bredene tot de Nederlandse grens. ‘In een eerste fase breiden we onze bestaande windmolenparken op de Thorntonbank en naburige zandbanken uit naar het centrum van Knokke. We zijn alvast begonnen met boringen op het Knokse strand. Dat is tegelijk onze zoete wraak voor de tegenwerking van Knokke-Heist tegen ons windmolenpark op de Vlakte van de Raan’, knipoogt Van Hecke.

Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) is alvast enthousiast. ‘Knokke is een plaats met veel rijke villa’s, en bijgevolg ook met veel overgesubsidieerde zonnepanelen. Een ideale plaats om onze foute keuze voor zonnepanelen te beginnen recht te zetten, door ze overal vervangen door windmolens. Als dit proefproject slaagt, dan zullen we ook in de rest van Vlaanderen alle huizen met zonnepanelen slopen om windmolens in de plaats te zetten. Daar maak ik graag subsidies voor vrij.’