Walvissen spelen met de toekomst van de planeet en dat lijkt hen niet in het minst te deren. Gelukkig zet Japan orde op zaken.

Japan wil walvis uitroeien om opwarming aarde tegen te gaan

Japan schakelt een versnelling hoger in het redden van het milieu. We gaan de CO2-uitstoot verminderen door de walvissen uit te roeien, zegt milieuminister Oyammi Wasabi.

Een diersoort uitroeien om de planeet te redden lijkt een contradictie maar in Japan hebben ze er wel degelijk goed over nagedacht.

Het ministerie van milieu baseert zich op een Amerikaans experiment van enkele jaren geleden. Toen werden enkele tonnen ijzerpoeder  voor de kust van de Galapagoseilanden gedumpt. De bedoeling was de groei van plankton – die zich voeden met ijzer – te stimuleren. De micro-organismen onttrekken immers C0² aan de atmosfeer en produceren zuurstof.

Maar het verhoopte resultaat bleef uit. Vrijwel onmiddellijk verzamelde zich een ongeziene walvispopulatie aan de Galapagos die de tonnen en tonnen aan nieuw plankton op enkele dagen tijd naar binnen speelde. Door de walvissen uit te roeien, redeneert Wasabi, kan het experiment wél slagen.

‘Japan heeft heel wat milieuschade aangericht met de spijtige gebeurtenissen in Fukushima’, erkent Wasabi. ‘Maar zo willen we niet herinnerd worden. We zijn een natie die het milieu koestert en de opwarming van de aarde tegen wil gaan, ook al zijn we het land van de rijzende zon. We hebben verschillende mogelijkheden getoetst, maar die met het plankton lijkt ons veruit de beste.’

Wasabi zegt onverdroten te zullen te zijn in de redding  van de planeet. ‘Logischerwijs willen we vermijden dat walvissen al het plankton dat we kweken gewoon opvreten. Die vraatzuchtige monsters moeten gestopt worden! Ze spelen met de toekomst van deze planeet en dat lijkt ze niet in het minst te deren. We zullen niet rusten alvorens elke walvis een harpoen door zijn dwaze kop heeft gekregen.’

Milieuorganisaties zoals het WWF reageren vertwijfeld. ‘We zijn voor walvissen, dus we betreuren de beslissing van Japan. Maar we zijn tegen het broeikaseffect, dus moedigen we de beslissing van Japan ook aan’, zegt Wally Beke van WWF Belgium.

Greenpeace en Sea Sheperd daarentegen gaan over tot harde actie. Ze proberen de Japanse walvisvaarders te verhinderen hun werk te doen. Zondag kwam het nog tot een aanvaring tussen het Japanse schip Shinyu Maru en de Rainbow Survivor van Greenpeace, waarop de laatste zonk. ‘We zijn diep bedroefd en zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen van afgelopen zondag’, verklaart Greenpeace in een persbericht. ‘Niet minder dan zes bultruggen én twee blauwe vinvissen werden met een harpoen aan hun einde gebracht. Ook betreuren we dat 23 van onze werknemers verdronken toen onze boot zonk. We wensen hun families sterkte.’