Nadat dit weekend aardappelplanten werden uitgetrokken, zijn nu al microfoons uitgetrokken.

Radio Liberation Front vernietigt microfoons Peeters & Pichal

Een nieuwe vlaag van burgerlijke ongehoorzaamheid teistert het land. Nu zijn ook de microfoons van het goedlachse variété-programma Peeters & Pichal uitgetrokken.

België is nog steeds in de ban van de vlaag burgerlijke ongehoorzaamheid die dit weekend startte met de vernietiging van een genetische gemanipuleerd aardappelveld in Wetteren, een actie die op de milde instemming van europarlementslid Bart Staes (Groen!) kon rekenen.

Staes krijgt veel lof voor zijn standpunt. Aan de Reyerslaan in Brussel is een Radio Liberation Front opgericht dat de microfoons van het amusementsprogramma Peeters & Pichal grotendeels heeft vernietigd. In een persbericht spreken ze van een positieve en diverse actie die wil aantonen dat radio 1 niet altijd op je humeur moet werken. ‘Ach, we zijn daar misschien gewoon wat sympathiek en naïef in’, zegt initiatiefneemster Tine Springintvelt, ‘maar we geloven gewoon in een democratisch project waarin radio je welgezind kan maken.’

Het project krijgt ook elders navolging. In Brussel hebben drie werkloze twintigers uit maatschappelijk engagement het ‘Auto Liberation Front’ opgericht. Via die democratische actie willen ze het fileprobleem oplossen door bedrijfswagens te claimen die aan het militair-industrieel complex toebehoren, om ze daarna naar Griekenland te versassen. Dat land heeft immers steun nodig in zijn strijd tegen het kapitalistische model.

Andere acties waren al eerder bezig, maar krijgen nu pas zichtbaarheid. Het Kalmthoutse Heide Liberation Front outte zich gisteren als een lobbygroep tegen struikgewas, omdat dat prikt tijdens het wandelen en het niet toelaat op de heide motorcross te organiseren, volgens de actievoerders ‘een positief en divers project voor de hele familie’.

Een biologische splintergroep van de Belgische douane heeft dinsdagavond dan weer het Komkommer Liberation Front opgericht. De douaniers weigeren verdachte komkommers tegen te houden aan de grens, omdat dat in strijd is met de democratische grondbeginselen.

Vic Van Aelst is gestart met de Joëlle Milquet Bevrijdingsslaglinie, omdat hij het niet democratisch vindt dat een Franstalige op een niet-democratische en weinig duurzame manier negatief doet over de Vlaamse taal. Volgens Van Aelst is Franstalig België gewoon een verkeerd gelopen genetische mutatie van het Vlaamse volk. Vanuit het voorzorgsprincipe is het volgens hem beter het land te splitsen.