Léonard: 'Kate Middleton moet om grondwettelijke redenen in dat regenland wonen en mag niet pakweg in de Loirestreek verblijven, waar het veel aangenamer is.'

Leonard: ‘William & Kate al genoeg gestraft’

Aartsbisschop André Leonard vindt niet dat de 27 miljoen pond voor het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton overdreven zijn. Die mensen zijn al genoeg gestraft, zegt hij.

Nu Leonard zijn zelf opgelegde periode van stilzwijgen doorbroken heeft, zwijgt hij over niets meer. ‘Meer dan ooit ben ik van mijn eigen waarheid overtuigd’, zegt hij.

Zo vindt Leonard het budget dat het Brits koningshuis de Britse belastingbetalers laat ophoesten voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton niet overdreven. ‘Wat maakt 27 miljoen pond uit voor een koningin die bovendien ook het hoofd van de Anglicaanse kerk is? Haar gelovigen betalen dat met plezier. Ik ben daar meer dan ooit van overtuigd.’

Dat prins William en Kate Middleton zelf een deel van de kosten zouden moeten betalen, vindt hij nonsens. ‘Die mensen zijn al genoeg gestraft. Ze hebben nauwelijks nog privacy. Kate heeft al de hele week dat huwelijk moeten repeteren omdat er vrijdag zoveel mensen kijken. Haar beeltenis staat overal afgebeeld. Denk je dat zoiets plezierig is? Jezus Christus kon daar tegen, tegen zoveel aandacht, maar gewone stervelingen hebben het daar moeilijker mee.’

‘Bovendien’, vervolgt de aartsbisschop, zijn prins William en Kate Middleton om grondwettelijke redenen verplicht zich in het Verenigd Koninkrijk te domiciliëren, waar het altijd regent. ‘Het is niet dat ze pakweg in Frankrijk aan de Loire kunnen gaan wonen, waar het veel aangenamer vertoeven is.’

Leonard zegt alleen problemen te hebben met de timing van het huwelijk. ‘In veel bedrijven in The City loopt het boekjaar af op eind april. Het is niet netjes van de Anglicaanse kerk om net op de laatste dag van het kwartaal iedereen vrijaf te geven. Het bemoeilijkt het resultatenseizoen. Ik vind dat religieuze leiders niet wereldvreemd mogen zijn tegenover die financiële praktische bezwaren. Vroeger zweeg ik over dat standpunt, maar nu ben ik meer dan ooit overtuigd van mijn eigen waarheid.’

Leonard: ‘Het is alleen niet netjes om iedereen op de laatste dag van het Brits boekjaar vrijaf te geven. Het bemoeilijkt het resultatenseizoen’