Het vage logo van nieuwe partij Oranje! laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Dissidenten verlaten ‘te duidelijke’ CD&V

Peter De Wit, gemeenteraadslid uit Oostakker, verlaat CD&V en sticht een eigen politieke beweging: Oranje! 'CD&V neemt vaak te duidelijke standpunten in en vergeet zo de ware roeping van de partij: een mistige centrumkoers.'

Binnen CD&V staat De Wit al langer bekend als een dwarsligger. Maar dat hij ooit de partij zou verlaten, komt voor voorzitter Beke toch als een verrassing. Meer woorden wil hij niet vuil maken aan De Wit. ‘Onze christendemocratische levensvisie is niet gebaat bij een verdere versplintering van het politieke centrum. Maar De Wit is een vrij man.’

De Wit zelf zegt dat CD&V niet verrast mag zijn. ‘De partij wist al lang dat ik het oneens was met de koers van CD&V. Ik heb dat op elke vergadering van het partijbestuur bij ons in Oostakker duidelijk proberen te maken. Maar men wilde niet luisteren. Het is met pijn in het hart dat ik de partij verlaat. Maar het moest wel.’

Concreet stoort de Wit zich aan de standpunten van zijn ex-partij over bijvoorbeeld kernenergie, de automatische indexering van de lonen en de regeringsonderhandelingen. ‘We zijn daar allemaal te duidelijk in geworden. We zijn voor kerncentrales, we zijn voor de loonindexering en we zijn voor de Octopusnota. We zijn zelfs niet een béétje tegen. Zo dreigen de kiezers op den duur te weten wat ze aan ons hebben als ze CD&V stemmen. Daarmee verloochenen we onze Unique Selling Proposition: vaagheid, onduidelijkheid, enerzijds-anderszijds-verhaaltjes.’

Dat CD&V het zo slecht doet in de peilingen, ligt daaraan, zegt De Wit. ‘Er is weer nood aan een partij netjes in het centrum. Beetje links, beetje rechts en de dag erna net andersom.’

De Wit wil de komende weken gebruiken om zijn politieke project Oranje! verder uit te bouwen. ‘Met Oranje! willen we alle centrumkrachten in Vlaanderen hergroeperen. Dat moet tegen 2014 een nieuwe, grote centrumpartij opleveren.’ Namen wil hij nog niet noemen maar dat notoire twijfelaars een plaats krijgen bij zijn partij, mag duidelijk zijn. ‘Mensen met een duidelijk profiel en een duidelijke mening kunnen we missen als kiespijn. Alle anderen zijn meer dan welkom bij ons.’

De Wit hoopt dat Oranje! al bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar op enkele plaatsen in Vlaanderen kan uitpakken met een eigen lijst. Maar zeker is dat niet. ‘Wellicht wel of anders niet’, zegt hij. ‘Maar bij de volgende Vlaamse of federale verkiezingen staat Oranje! er alleszins. Maar mogelijk niet met een eigen lijst.’

Peter De Wit: ‘Bij de volgende Vlaamse of federale verkiezingen staat Oranje! er alleszins. Maar mogelijk niet met een eigen lijst’

Luc Cortebeeck, de ontslagnemende topman van de christelijke vakbond, kan niet zeggen dat hij het jammer vindt dat het politieke centrum verder versplintert. ‘Maar spijtig is het wel’, zegt de vakbondsman. Hij steunt de nieuwe partij niet, maar wil ook niet afraden om erop te stemmen. ‘We hangen ons wagonnetje liever aan de leidende formatie van het moment – en dat is vaak CD&V – dan dat we in zee gaan met een duidelijk project als Oranje!. Het is wel goed dat ze zo vaag zijn, zo kan iedereen er zich in herkennen. Toch is oranje een domme kleur. Onze leden zullen niet voor Oranje! stemmen, tenzij ze van gedacht veranderen.’