Onderwater gelopen tuintjes in het Oost-Vlaamse Afsnee. Als de Leie uit haar oevers treedt, moet Frankrijk daarvoor opdraaien, vindt Vic Van Aelst (N-VA). (Foto Sergiopictures)

Van Aelst pakt overstromingen bij bron aan

Vic Van Aelst heeft gereageerd op de bevindingen van de watercommissie van het Vlaams Parlement dat het risico op overstromingen in Vlaanderen fors gestegen is. Van Aelst wil de oplossing niet te ver zoeken. Al ligt ze wel buiten de landsgrenzen.

Bart Martens (sp.a), die de watercommissie voorzit, stelt zijn rapport volgende week voor. Daarin zal te lezen zijn dat de kans op overstromingen met een vijfde gestegen is sinds 1996. Bouwen in overstromingsgebied is nog altijd mogelijk, en daar ligt het probleem. Want de 11.000 hectare bouwgrond herbestemmen zou de overheid zo’n tien miljard euro kosten.

Tien miljard euro vindt ook Vic Van Aelst (NV-A) veel geld. Maar hij vindt niet dat het geld uit de zak van de Belgische overheid moet komen. ‘Sla maar eens een atlas open en kijk waar de Schelde en de Maas ontspringen. Niet in België, maar in Frankrijk — inderdaad, dat hebt u goed gezien. Als die rivieren hier uit hun oevers treden, is dat het gevolg van een te hoog debiet vanuit Frankrijk. Waarom moet Vlaanderen dan opdraaien voor de kosten? Dat de Fransen in de toekomst de gevolgen moeten dragen en financieel opdraaien, lijkt me niet meer dan logisch.’

Bart Martens noemt het voorstel van Van Aelst compleet van de pot gerukt. Hij suggereert dat Van Aelst wil scoren met een goedkope mediastunt. ‘Of heeft het feit dat Van Aelst zelf in overstromingsgebied woont er wat mee te maken dat hij zich roert?’, vraagt de sp.a’er zich openlijk af.

Van Aelst weerlegt die kritiek. ‘Waar ik woon speelt geen rol in deze. Dit voorstel is gewoon een uitloper van het idee om strenger te controleren aan de landsgrenzen. Helaas kunnen we, om begrijpelijke geografische redenen, ongewenst buitenlands water niet tegenhouden aan onze grenzen of terugsturen naar het land van herkomst. Daarom lijkt een financiële regeling voor de aangerichte schade me billijk.’

De NV-A’er gaat ook niet voorbij aan het feit dat heel wat waterwegen in België ontspringen. ‘Die zijn voor onze eigen rekening. Maar het lijkt me billijk dat ook de regio’s hun verantwoordelijkheid nemen. De Dender, Dijle, Gete en Zenne zijn waterwegen die in Wallonië ontspringen. Als zij in Vlaanderen uit uit hun oevers treden, wil de logica dat de Waalse regering dat financieel vergoedt. De tijd dat Vlaanderen geldtransfers naar Wallonië stuurt en wateroverlast terugkrijgt, moet maar eens voorbij zijn’, klinkt het fel.

Vic Van Aelst: ‘De tijd dat Vlaanderen geldtransfers naar Wallonië stuurt en wateroverlast terugkrijgt, moet maar eens voorbij zijn’