Volgens het Vaticaan sluit het inwisselen van morele schuld met Portugees en Iers staatspapier aan op de lange traditie van aflaten.

Vaticaan betaalt schulden Portugal af

Het Vaticaan zit zo verveeld met de pedofilieschandalen dat ze aanbiedt de schulden van de katholieke PIGS-landen Ierland en Portugal af te betalen. De markten reageren verheugd.

Terwijl Europa in een almaar grotere crisis verzeilt rond de onoverzienbare schuldenberg van Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje, komt het Vaticaan met een oplossing. Ze wil haar schaamte over de aanhoudende golf van pedofilieschandalen afkopen door de Portugese en Ierse schuld af te lossen.

Het Vaticaan zal zelf moeten lenen om het geld bijeen te krijgen, maar kan veel vastgoed in onderpand geven, zegt verantwoordelijke Tarcisio Bertone. Eerder kocht de heilige stadsstaat bijvoorbeeld al een Brits vliegdekschip.

Griekenland krijgt geen geld, omdat het overwegend orthodox christelijk is. Portugal en Ierland zijn echter altijd goede katholieke landen geweest, legt Bertone uit. Ook Spanje en Italië zouden daarom op het Vaticaan kunnen rekenen moesten ze in de problemen komen.

België krijgt geen geld van het Vaticaan. ‘Eigen schuld, dikke bult’, zegt Bertone. ‘Jullie moesten maar geen homo’s laten trouwen, euthanisie en abortus toelaten en de KULeuven toelaten stamcelonderzoek te doen.’

Toch is niet alle hoop verloren. Het bisdom Brugge zou van plan zijn de Belgische schulden over te nemen. Officieel heeft het daar niet genoeg geld voor, maar naar West-Vlaamse traditie heeft het bisdom een goed gevulde zwarte kas.

Bertone noemt het tot slot niet immoreel dat het Vaticaan zijn more schuld afkoopt met Iers en Portugees schuldpapier. ‘In de middeleeuwen kon wie geld had naar de hemel door een aflaat te kopen. We hebben altijd het nut van een win-win-situatie ingezien. Met deze steun aan de PIGS-landen bouwen we voort op een lange kerkelijke traditie.’

Op de financiële markten dook de rente van Iers en Portugees schuldpapier gisteren lager. De Griekse steeg.