Als de HMS Invincible in de haven van Zeebrugge zou aanmeren, zou volgens het Vaticaan de hetze tegen de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe snel gedaan zijn.

Vaticaan koopt Brits vliegdekschip

Nu haar moreel gezag tanend is, wil Vaticaanstad dat compenseren via een grotere militaire slagkracht. De pauselijke stadstaat heeft daarom het Britse vliegdekschip HMS Invincible gekocht.

Het Vaticaan heeft het Britse vliegdekschip HMS Invincible gekocht. Dat meldt Kerk en Leven. Het slagschip werd door de regering-Cameron te koop gesteld in het kader van de drastische besparingsoperaties. Vaticaanstad ziet in het 200 meter lange schip het ideale instrument om de overzeese slagkracht van de ministaat te vergroten.

Het Britse leger nam het vliegdekschip in 1977 in gebruik en zette het onder meer in de Falklandoorlog in. Het schip ligt nu al enkele jaren in de marinebasis van Portsmouth, waar de Vaticaanse nuntius in Londen het al ging opmeten.

Volgens Tarcisio Bertone, de kardinaal-staatssecretaris van de Heilige Stoel, heeft de Katholieke Kerk nood aan een vliegdekschip. ‘We oefenen ons gezag nog louter moreel uit. We zijn aanwezig in de hoofden van de mensen, maar niet langer op straathoeken, in de lucht en op zee. Met de HMS Invincible komt daar verandering in. De god van de katholieken kan nu weer een god zijn die gevreesd wordt zoals het staat in Ezechiël, 25-17: “En Ik zal grote wraak met grimmige straffingen onder hen doen; en zij zullen weten, dat Ik de Heer ben, als Ik Mijn wraak aan hen gedaan zal hebben”.’

Bertone erkent dat Vaticaanstad geen haven heeft, maar denkt dat een vliegdekschip bijvoorbeeld nuttig kan zijn in Afrika. ‘Volgens onze studiedienst is de ziekte aids een opkomend probleem in dat land’, zegt de kardinaal-staatssecretaris. ‘Het probleem is dat er geen geneesmiddelen voor bestaan. Men gebruikt er daarom condooms op onverantwoorde manieren. Dat raden wij ten zeerste af, dat weet u. Maar om toch te tonen dat we betrokken zijn bij de Afrikanen en hun aidsprobleem willen we ook ons steentje bijdragen. Als aids op geen enkele manier kan ingedijkt worden, dan moeten we maar hard optreden. Met ons vliegdekschip. Dat zal de verspreiders van aids angst aanjagen.’

Ook in Europa kan de HMS Invincible zijn steentje bijdragen. ‘In West-Europa is een ware heksenjacht ontstaan tegen priesters die kinderen tot zich lieten komen’, vervolgt Bertone in Kerk en Leven. ‘Dat klimaat is niet gezond. Neem bijvoorbeeld de overtrokken hetze tegen ex-bisschop Roger Vangheluwe. Die antikerkelijke sfeer zou snel keren mocht de HMS Invincible in de haven van Zeebrugge aanmeren. Zo’n schip dwingt respect af.’

Tarcisio Bertone, kardinaal-staatssecretaris Vaticaan: ‘De god van de katholieken is nu weer een god die wordt gevreesd’

Het Vaticaan vindt het tot slot niet vreemd dat het nu ook militaire middelen wil inzetten voor geloofszaken. ‘De Britse koningin is toch ook het hoofd van de Anglicaanse kerk?’, zegt Bertone. ‘Waarom mag zij vliegdekschepen hebben en wij niet?’