Burgemeester Leopold Lippens na de gemeenteraad in Knokke. De kustgemeente krijgt haar eigen munt, die 3,7 keer duurder zal zijn de euro.

Knokke stapt uit de eurozone

Knokke voert zijn eigen munt in, de zoute. Voormalig Fortis-voorzitter Maurice Lippens wordt voorzitter van de Knokse centrale bank.

De kustgemeente Knokke treedt in januari uit de eurozone en voert haar eigen munt in. Dat heeft de gemeenteraad gisteren beslist na een voorstel van burgemeester Leopold Lippens. De nieuwe munt zal de ‘zoute’ heten en de beeltenis van de burgemeester dragen.

Burgemeester Lippens zegt dat hij op het idee van een eigen munt kwam door een combinatie van twee gebeurtenissen. Hij las in de krant over hoe de problemen van Ierland en Griekenland misschien wel het einde van de euro kunnen inluiden. Tegelijk hoorde hij op de radio hoe CD&V-politica Mia De Schamphelaere ervoor pleitte om een kilometertaks in te voeren langs sluipwegen in haar gemeente Edegem.

Lippens begreep naar eigen zeggen dat hij moest uitgaan van de eigen kracht van zijn gemeente. ‘Een strand in Griekenland is niet hetzelfde als het strand in Knokke. Het onze is veel beter. Daarom zul je hier voortaan met een munt moeten betalen die duurder is dan de euro.’ De startkoers van de zoute is vastgelegd op 3,7 euro.

De handelaars van Knokke lijken tevreden met de nieuwe koers die hun gemeente vaart. ‘Nu moeten we onze prijzen niet verhogen, maar vervangen we gewoon ‘euro’ op de etiketten door ‘zoute’, zegt Myriam Vanackere, filiaalhoudster van de Delvaux-vestiging in Knokke. ‘Misschien verliezen we hier dan klanten, maar bon, dan wordt het hier eindelijk wat rustiger aan zee. Als de middenstand echt begint te lijden, devalueert de familie-Lippens onze munt wel.’

Maurice Lippens, broer van Leopold, wordt voorzitter van de centrale bank die waakt over het monetair beleid van de zoute. Hij was voorzitter van Fortis, tot de instelling in de financiële crisis moest worden opgekocht door de staat en grotendeels verkocht werd aan de Frans grootbank BNP Paribas. Lippens zegt blij te zijn weer terug te kunnen naar zijn oude liefde, de financiële wereld.

Myriam Vanackere: ‘Als de middenstand echt begint te lijden, dan devalueert de familie-Lippens onze munt wel’

Analisten, daarover opgebeld door De Rechtzetting, verwachten dat de Knokse centrale bank de goudstandaard zal hanteren voor de zoute. Zo is de munt beter beschermd tegen speculatie en blijft de zoute een betrouwbare belegging. ‘Zeker nu de goudprijs in de lift zit, zal de zoute een populaire vluchthaven zijn voor wie de klassieke beursaandelen niet meer vertrouwt’, analyseert beursspecialist Pascal Paepen. ‘Hier in Londen is de interesse alvast groot.’