Joeri Gagarin, mogelijks in 1956 op de fruitbeurs in Tongeren. Al is dat niet helemaal zeker.

Joeri Gagarin was een Limburger

De eerste man in de ruimte, Joeri Gagarin, was een Limburger. Dat blijkt uit een internetenquête op de website van het Belang van Limburg.

Heel de wereld herdacht vorige week hoe Joeri Gagarin vijftig jaar geleden als eerste mens in een baan rond de aarde vloog. Maar wat in geen enkel van de historische overzichten gemeld werd, is dat Gagarin geen Rus, maar een Limburger was.

Het Belang van Limburg ontdekte het nieuws in een internetenquête op haar eigen website. ‘We twijfelden eigenlijk of Gagarin vijftig jaar geleden bij ons in de krant stond als Limburger of als wereldburger’, zegt een verantwoordelijke van de krant, wiens naam buiten Limburg er niet toe doet. ‘Toen dachten we: en als we het nu gewoon eens aan onze lezers vragen.’

De internetenquête, die werd uitgevoerd door Datadrive, leverde een opvallend resultaat op. Joeri Gagarin is een Rus. Van de 286 deelnemers aan het onderzoek, kozen er 156 voor die optie.

‘Je kan zoiets niet serieus vinden’, zegt de verantwoordelijke wiens naam er buiten Limburg niet toe doet, ‘maar dit is nu eenmaal de wisdom of crowds. Wij zijn geen krant die ex cathedra vanuit een ivoren toren haar mededelingen verspreidt.’

‘We beseffen bovendien al lang hoe sterk the wisdom of crowds is. Op de jaarmarkten in Limburg proberen wij vaak het gewicht van een os te raden. Degene die er het dichtst bij zit, wint het beest. Welnu, onze jaarmarktencorrespondent merkte al in 1907 dat als je de mediaan van alle gokjes neemt, je er heel dicht op zit. Daar zijn nog studies over verschenen. Wie zijn wij om die tegen te spreken. Dus ik zeg u: Joeri Gagarin was een Limburger.’

Verantwoordelijke: ‘Dit is nu eenmaal de wisdom of crowds.’