De nieuwe overheidsdienst is al gesignaleerd in het Boudewijn-gebouw van de Vlaamse overheid.

UGent ontdekt nieuwe overheidsdienst

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben gisteren een nieuwe overheidsdienst ontdekt. Wat de dienst doet is nog niet bekend, maar vorig jaar behandelde ze 143 dossiers.

‘Het gebeurt niet elke dag dat we een doorbraak meemaken in het onderzoek naar de overheid’, zegt de Gentse professor Politieke Wetenschappen Carl Devos, ‘dus ja, ik ben zeer gelukkig.’ Onze researchers van zijn vakgroep waren al een tijdje een nieuwe overheidsdienst op het spoor, maar konden hem tot nog toe niet localiseren. Dat is nu voor het eerst gelukt.’

De dienst is volgens de researchers enkele keren gesignaleerd in het Boudewijngebouw van de Vlaamse overheid en zou zeventien ambtenaren tellen, waaronder een diensthoofd.Volgens eerste waarnemingen is hij van het soort ‘Economie, Wetenschap en Innovatie’, al is het niet uitgesloten dat hij onder ‘Sociale Economie” zou vallen. Het verschil is vaak alleen door geoefende experts te onderscheiden.

De vakgroep politologie zet haar waarnemingen nu verder. ‘Wat de overheidsdienst precies doet, weten we nog niet’, zegt Devos. ‘Maar we hebben wel al geobserveerd dat de dienst vorig jaar 143 dossiers behandelde. Daarvan werd op een jaar tijd 74 procent afgerond. Dat lijkt op het eerste zicht weinig voor zeventien ambtenaren en een diensthoofd, maar misschien gaat het om belangrijke dossiers.’

Internationale wetenschappers hadden al langer aanwijzingen dat er meer overheidsdiensten moesten bestaan dan wat op dit moment gekend is en verheugen zich over de wetenschappelijke doorbraak. ‘Het toont aan dat de wereld van de overheid oneindig veel boeiender en diverser is dan velen denken’, luidt het in het wetenschappelijke vakblad Science.