De vrachtwagen heeft heel wat schade opgelopen door het versplinterde lijk, zegt de truckchauffeur.

Verkeersdode zorgt voor golf van opluchting

In de nacht van zaterdag op zondag is een tiener op gruwelijke wijze aan zijn einde gekomen. Gelukkig kwam de dood van het slachtoffer heel wat mensen goed uit.

Ahmed B. (12) kwam om het leven toen een zware vrachtwagen op de Bergensesteenweg in Anderlecht dertien rode lichten op rij negeerde. De jongen werd tussen twee zebrapaden in gegrepen, rolde onder de tientonner en bleef daar met zijn broek hangen aan een kapotte uitlaat. Daardoor werd verder meegesleept over het wegdek. De vrachtwagenchauffeur merkte de extra ballast aan zijn voertuig pas 25 kilometer verder op, tijdens zijn volgende plaspauze. Ahmed B. was toen al bezweken aan helse pijnen.

Het parket was snel ter plaatse, maar stelde snel vast dat het slachtoffer gelukkig van geen enkele betekenis was. “Het gaat om een hangjongere die hele weekend te vinden is op straat of in shoppingcentra”, verklaart woordvoerder Etienne Suerinckx. “We kunnen er dus genoegzaam vanuit gaan dat hij ongetwijfeld al veel overlast heeft veroorzaakt. Daar heeft niemand wat aan, toch? Door nu om te komen onder een vrachtwagen, bespaart de kleine crimineel-in-spe ons alvast veel toekomstige dossiers en dus ook veel werk.”

De familie ziet de dood van Ahmed ook niet echt als een verlies. De advocaat van de getroffen ouders verwoordde het als volgt: “Als middelste uit een gezin van twaalf was Ahmed sterk vervreemd van zijn ouders. Wegens plaatsgebrek in de ouderlijke woning leefde hij al bijna vijf jaar in een garage van een neef verderop in de wijk. Hij bezocht zijn thuis nog maar zelden.” Neef Asan (28) is zelfs blij dat de garage terug vrijkomt: “Ik heb al aanvragen gekregen van verschillende entrepreneurs voor een weinig opvallende opslag- en transactieruimte. Die kan ik hen nu aanbieden, aan een winstgevender prijs uiteraard.”

Ook in zijn wijdere omgeving laat niemand een droef geluid horen. De klasgenootjes van Ahmed blijken onverdeeld gelukkig: “Ahmed was een grote pestkop. Dat we hem soms straften voor zijn gedrag, bijvoorbeeld door zijn hoofd in de toiletpot te steken, heeft hij helemaal zelf gezocht! Niemand wou nog met hem te maken hebben. We zijn beter af zonder hem.” Ahmeds leraren vallen de leerlingen bij: “Niet dat we kinderen willen stigmatiseren, hoor. Maar Marokkanen halen het niveau naar beneden voor de blanke kinderen. Dat is nu eenmaal zo. En Ahmed was daar het bewijs van. Nu kunnen we ons tenminste concentreren op de leerlingen die wel meekunnen met het hoge niveau van ons onderwijs.”

Ahmeds dood is ook goed nieuws voor tal van middenklassegezinnen. “Dat is weer één allochtoon minder die voorrang krijgt bij de inschrijving in de scholen”, aldus Wouter Neutelaer. “Al die Marokkanen met hun honderden broertjes en zusjes pikken de schoolplaatsen van onze eigen kinderen in. Ik ben voor multiculturaliteit, maar niet ten koste van onze eigen kinderen. Dat ze naar Franstalige scholen gaan, die allochtonen! Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel heeft het al moeilijk genoeg!”

De enige die een schaduwkant aan het banale verkeersongeval ziet, is de transportmaatschappij van de vrachtwagenchauffeur: “Onze camion heeft heel wat schade opgelopen door het versplinterende lijk van Ahmed. Dat zal een flinke duit kosten om te herstellen. En ik vrees dat de familie geen familiale heeft die dat dekt.”