In Anderlecht zijn ze blij met de overwinning tegen Genk, maar de vorige nederlagen vechten ze nu aan voor de correctionele rechtbank. Het getuigt van weinig fair play om tegen Anderlecht te winnen, zegt Van Holsbeeck.

‘Winnen van Anderlecht strijdig met fair play’

Anderlecht sleept na enkele nederlagen de andere ploegen van de play-offs voor de correctionele rechtbank. Het getuigt niet van fair play om te winnen tegen ons, zegt trainer Herman Van Holsbeeck.

Aan het begin van de play-offs klonk Herman van Holsbeeck nog bijzonder strijdvaardig. Maar enkele nederlagen verder is de manager boos. Hij verplichtte zichzelf enkele dagen te zwijgen, dacht met een overwinning tegen Genk weer kalm te worden, maar naar eigen zeggen kan hij niet zwijgen. En dus zegt Van Holsbeeck waar het op staat.

Volgens de Anderlecht-manager spelen de andere clubs  in de play-offs niet naar de geest van de bondsreglementen. ‘De play-offs kwamen er om meer topaffiches te kunnen spelen’, legt Van Holsbeeck uit. ‘Maar het was nooit de bedoeling dat een andere ploeg dan Anderlecht kampioen werd. Vorig jaar hield iedereen zich aan het herenakkoord. Dit jaar lijkt dit niet het geval te zijn. Zonder oude koeien uit de sloot te willen halen zien wij in de huidige manoeuvres de hand van Franky Vercauteren.’

Voorzitter van de prof-liga Ivan de Witte weet naar eigen zeggen nog van niets. ‘Maar ik moet toegeven dat ik al die dagvaardingen van het gerecht ook niet meer bekijk’, geeft hij toe. De Witte verwacht dat na de laatste speeldag een dertiental clubs naar het gerecht zullen stappen. De voorzitter van de profliga stapt op dat moment naar eigen zeggen in het vliegtuig, richting zonnige zuiden. ‘Ik zal het allemaal wel horen als ik terug thuis ben. Voor mij hoeft het allemaal niet meer. Schrijf maar op: ‘de Witte ziet het zwart in’.”

Van Holsbeeck is blij dat zijn ploeg won tegen Racing Genk. ‘De spelers van Genk kennen ten minste hun plaats weer. Als ze toch hadden gedurfd te winnen, hadden we ze overigens allemaal hoofdelijk aansprakelijk gesteld. In Europa kent Anderlecht zijn plaats. Als Ajax ons twee keer wil vernederen, dan kunnen wij daar mee leven. Maar dan verwachten we ook wat fair-play van de Belgische ploegen.’