De Rode Duivels krijgen in het Koning Boudewijnstadion 45 minuten om te scoren en voor te komen. Zoniet zegt de N-VA het vertrouwen op.

N-VA stelt deadline voor België-Turkije

De N-VA stelt een nieuwe deadline. Als de Rode Duivels op 3 juni in de eerste helft niet scoren tegen Turkije, zegt de partij haar vertrouwen in het nationale elftal op.

België speelt op 3 juni in het Koningin Boudewijnstadion een EK-kwalificatiematch tegen Turkije. Alle tickets zijn al uitverkocht. Het uitverkochte stadion zal plaats bieden aan ruim 40.000 Belgen en een 4.500 Turkse supporters.

De N-VA vindt het echter ‘niet ernstig en niet in orde’ dat de Belgische nationale ploeg blijft doorspelen terwijl de Belgische regering in lopende zaken zit. ‘We weten wel dat deze match moet van Europa’, zegt Jan Jambon, de fractieleider in de Kamer. ‘Maar er moeten fundamentele keuzes over de ploegopstelling en -strategie worden genomen. Dat kan eigenlijk niet zonder een volwaardige regering. Zolang die er niet is, is het niet duidelijk of er een draagvlak is voor de ploegopstelling.’

De N-VA zegt evenwel redelijk te zijn en wil de Rode Duivels de kans geven zelf een draagvlak te creëren. ‘Als de nationale ploeg na de eerste helft gescoord heeft en ook voor staat, is er wat ons betreft geen probleem’, zegt Jambon. ‘Dan steunen wij dit tijdelijk project, ook al is ons einddoel een Vlaamse nationale ploeg. Als de Rode Duivels er na 45 minuten echter niet in slagen ook maar één keer een bal tegen de Turkse netten te trappen, dan hoeft het voor ons niet meer. Dan zeggen wij onze steun op.’

Wat dat concreet betekent, wil de N-VA niet zeggen, al geeft Gentenaar Siegfried Bracke al een hint. ‘Misschien ga ik wil in de Sleepstraat in Gent naar de voetbalmatch kijken. En dan supporter ik mee met de Gentse Turken.’

Bondscoach George Leekens reageerde gisteren kort. ‘Ik begrijp de commotie niet. We moeten gewoon spelen van Europa.’

N-VA: Dat de Belgische nationale ploeg blijft doorspelen is niet ernstig en niet in orde.