Joëlle Milquet heeft een lijstje gemaakt van nummers die Dylan in België niet mag spelen.

Ook Franstaligen willen Dylan censureren

Nu de Chinese overheid heeft aangetoond dat het mogelijk is om de voormalige protestzanger Bob Dylan te censureren, willen ook de Franstalige politici dat doen. Joëlle Milquet heeft een lijstje gemaakt.

De voormalige protestzanger Bob Dylan lokte deze week bijzonder veel protest uit omdat hij zijn setlist liet censureren door de Chinese overheid. Gevoelige nummers over sociale onrust, zoals The Times They Are A Changing mochten niet worden gespeeld. Dylan zelf loodste volgens fans een kleine hint over zijn aanvaarding van censuur in het programma door te openen met ‘Gonna Change My Way Of Thinking’.

Volgens de Franstalige politici in ons land is Dylan censureren een prima idee. ‘We wisten gewoon niet dat het mocht en kon’, geeft FDF-voorzitter Olivier Mangain toe. ‘De volgende keer dat Dylan in – het hopelijk uitgebreide – Brussel concerteert, moeten we die kans daarom grijpen.’ Aanvankelijk gingen de Franstalige partijvoorzitters hun verzoek gewoon vriendelijk overmaken aan Dylan, maar CdH-voorzitster Joëlle Milquet stond er op dat een gedetailleerde lijst werd gemaakt.

Die ziet er als volgt uit. Omdat Franstalig België vreest voor het einde van België mogen alle nummers die verwijzen naar verlatingsangst niet gespeeld worden. Op de zwarte lijst staan ‘It’s All Over Now, Baby Blue‘, Beyond Here Lies Nothing, Everything Is Broken, It’s Not Dark Yet (But It’s Getting There), If You Gotta Go, Go Now, In My Time Of Dyin’, Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine), Never Say GoodbyeRestless Farewell, See That My Grave Is Kept Clean, Temporary Like Achilles, You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go en You’re Gonna Quit Me. Absoluut te mijden is This Land Is Your Land.

Ook alles wat aan de pijnlijke, lange onderhandelingen, de sfeer van wantrouwen en de onoverbrugbaarheid van de standpunten herinnert, moet uit de setlist. Het gaat onder meer om Ain’t Talking, 4th Time Around, Eternal Circle, The Groom’s Still Waiting At The Altar, I Don’t Believe You, Nothing Was Delivered, One More Weekend, The Water Is Wide, Time Passes Slowly, Too Much Of Nothing, Trouble In Mind, What Was It You Wanted? en When The Deal Goes Down.

Over ‘Sad Eyed Lady Of The Lowlands‘ is er discussie. Sommige Franstaligen vrezen dat de melancholische titel een steunbetuiging voor de orangistische gedachte kan betekenen. Anderen zien er het deficit van de door de PVV en Vlaams Belang gedomineerde Nederlandse en Belgische politiek in. Er is besloten dat Dylan zelf mag kiezen.

Het nummer It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry kan dan weer duidelijk niet, omdat het te negatief is voor de NMBS.

Ballad Of A Thin Man‘ moet verplicht gespeeld worden, omdat het kan worden gezien als een ode aan de slanke athletische Franstalige lijven van Elio Di Rupo, Paul Magnette, Jean-Michel Javaux en Melchior Wathelet. En omdat het zeker niet over N-VA-voorzitter Bart De Wever kan gaan. De PS eist tot slot dat Dylan afsluit met één bisnummer: Under The Red Sky.