Wie aan SOS lijdt, heeft 's nachts last van een vervelend, prikkelend gevoel in de genitaliën en de neiging deze voortdurend te bewegen.

Masturberen verlicht seksuele opwinding

Masturbatie kan de symptomen van het seksuele opwindingssyndroom (SOS) verlichten, zo beweren Braziliaanse onderzoekers in een ophefmakende studie.

Vroeger beweerde men dat je er doof van werd, maar volgens professor Luis Marin heeft masturbatie vooral positieve gevolgen. Eerder bewezen hij en zijn collega-onderzoekers aan de Federale Universiteit van Sao Paulo reeds dat masturbatie helpt tegen tal van kwalen, zoals het rusteloze benensyndroom. Nu heeft ze samen ook een case study gemaakt over een man die de symptomen van het seksuele opwindingssyndroom merkbaar verlichtte door te masturberen.

Wie aan SOS lijdt, heeft ’s nachts last van een vervelend, prikkelend gevoel in de genitaliën en de neiging deze voortdurend te bewegen. Ongeveer zeven op tien Europeanen en Amerikanen heeft er regelmatig last van.

Waarom masturbatie de symptomen verlicht, is nog niet duidelijk, al vermoeden de onderzoekers dat de verklaring gezocht moet worden bij dopamine, een neurotransmitter die vrijkomt na het orgasme. Ook de meer gangbare medicijnen tegen SOS bevatten deze stof.

De Amerikaanse SOS-expert Mark Rückfuhrer noemt deze verklaring redelijk en plausibel, maar waarschuwt wel dat er niet te snel conclusies getrokken mogen worden uit de studie van één patiënt. Hij verklaart zich alvast bereid om persoonlijk het vervolgonderzoek te voeren.